06/02/11 19:17
(http://www.klassa.bg/)

Страната ни е сред най-атрактивните за инвестиции в екоенергия

България се нарежда на 32-ро място в таблицата за атрактивност на страните за инвестиции в екоенергия, изпреварвайки Австрия, Чили и Чехия, става ясно от проучване на „Ърнст енд Янг“. Китай, САЩ и Индия оглавяват класацията, а страната ни е сред 35-те с най-благоприятни условия. Това показва индексът за атрактивност на страните, производителки на възобновяема енергия, в който България се включва за първи път заедно с Мароко, Тайван и Чили. Въпреки че не сме сред водещите страни от класацията, не бива да забравяме, че индексът за атрактивност разглежда най-привлекателните страни, производителки на зелена енергия, в световен мащаб. Тук от 2007 г. се наблюдава силен растеж на производството на възобновяема енергия, като само за 2010 г. ръстът е с 67 на сто. Новият закон за възобновяемите енергийни източници, макар и противоречив, има амбицията да направи растежа на зелена енергия устойчив.
Законът в страната запазва системата за преференциални тарифи за изкупуване и фиксирането им за целия срок на договора, но точната цена остава неясна поради определянето й към момента на завършване на изграждането на енергийния обект, се посочва в изследването на „Ърнст енд Янг“. Тази неяснота създава несигурност у инвеститорите, които не са в състояние да изчислят възвръщаемостта на инвестицията си, преди реално да е изградена централата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване