06/02/11 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Трише предлага създаването на финансово министерство на ЕС

Европа трябва да обмисли как да засили централизирания контрол върху икономическата политика, в случай че опитите за справяне с дълговата криза се оказват безрезултатни. Сред начините за постигне на това е създаването на финансово министерство на Европейския съюз и възможността за вето на европейските институции при намерения за прекомерно големи разходи на някоя държава членка или несъгласие с други ключови решения. Това заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.
„Като първа фаза институцията трябва да се насочи към подкрепа на програми за ограничение на разходите“, смята Трише. Ако някоя държава не се справя с това обаче, смятам, всички ще се съгласите, че трябва да се прибегне към съвсем различни мерки“, категоричен бе централният банкер на еврозоната. По думите му в бъдеще общото финансово министерство ще спомогне както за единната валута, така и за единния европейски пазар. „Финансовото министерство трябва да изисква отговорност в поне три области – надзор над фискалната политика и конкурентоспособността, на второ място, стандартните отговорности към финансовия сектор в ЕС и, трето – представляване на ЕС на наднационално ниво“, обясни Трише.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване