06/02/11 14:56
(http://radiomilena.com/)

Шест месеца уседналост за местните избори след 2011 г.

Шест месеца ще е изискването за уседналост на местните избори след 2011 г. Това решиха депутатите с приемането на промените в Изборния кодекс на второ четене.

Припомняме, че преди месец Конституционният съд отмени изискването на 12-месечна уседналост, което беше предвидено в закона по отношение на изборите за местна власт.
Това обаче не се отнася за предстоящия наесен вот. Там срокът на уседналостта ще бъде 4 месеца.
Любен Корнезов от левицата предлага този срок да бъде намален на 3 месеца, защото в противен случай текстът може да бъде атакуван отново пред Конституционния съд.


В приетите промени депутатите записаха още, че районните кметове няма да бъдат избирани пряко, а ще се назначават. Именно това предложение предизвика бурни спорове в парламента, след като опозицията го разкритикува.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция предупреди, че предложението на ГЕРБ е грешка и показа страха на партията. „Ще трябва да участвате в ужасни пазарлъци“, каза тя.
Ангел Найденов от Коалиция за България предупреди, че подобна мярка демотивира избирателите, намалява интереса към изборите и създава ниска избирателна активност, а по този начин става и по-висока цената на купения вот.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ защитаваше позицията, че така или иначе районните кметове нямат по закон правомощия. Когато те нямат правомощия, как те могат да оправдаят доверието на хората, които ги избират – попита Иванов.
Четин Казак от ДПС заяви, че това е най-лесният начин да се отклони вниманието от същинския дебат. А той, според него, е, че трябва да се защитава демократизмът. Според Казак, с предложението си ГЕРБ просто защитава единствения си шанс да има представителство и в районните кметства.


От ДПС заявиха, че ще сезират Конституционния съд заради задължителния знак „Х“ за гласуване на изборите.
„Един висок процент недействителни бюлетини ще опорочи изборите на есен“, подчерта Мая Манолова от левицата.
„Имам сериозни притеснения, че вас ви стиска обувката за нещо друго, че ликвидирането на възможността да се поставят различни знаци, ликвидира възможността вотът да се контролира, особено в по-малките населени места“, каза Стоян Иванов от „Атака“.
„Българският избирател е много интелигентен, няма да сбърка, когато обяснявате на вашите избиратели, че слагайки знака Х, не означава да подкрепят нашия, а вашия, зачерквайки вашия избирател, благодаря“, коментира Искра Фидосова.
„41-то Народно събрание трябва да се черви, защото допусна 10% недействителни бюлетини на основание ограничението да се гласува със знак Х, и категорично показа, че предложението на ГЕРБ за ограничаване на знака, с който ще се гласува на следващите парламентарни избори, е едно престъпно предложение, което ще има за ефект по-ниска представителност на властите. Откъде накъде ще искате от българския избирател да си играе на диагонали. Че то може и ръката му да трепери и да не е в състояние да направи диагонала“, отбеляза Лютви Местан от ДПС.

/КРОСС/


Bookmark/Favorites Svejo Google Bookmarks Delicious StumbleUpon Facebook Сподели

Публикувана на 06/02/11 14:56 http://radiomilena.com/news/?p=12617
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване