06/02/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се раздели ли мирно Судан?

в. Ню Йорк таймс

Судан, който засега е най-голямата страна в Африка, за пореден път е на ръба на гражданска война. Мирното споразумение от 2005 г., постигнато с американско посредничество, трябваше да реши въпросите, които доведоха до продължил 22 години военен конфликт между доминирания от араби Север и отцепниците в Юга. Но това не стана.

В референдума през януари Южен Судан гласува с голямо мнозинство за независимост. Но окупирането от Севера на оспорвания граничен район Абией този месец може отново да възпламени конфликта между Севера и Юга, освен ако чуждите сили, особено Китай, не използват влиянието си, за да го предотвратят.

Международната общност, най-вече ООН и САЩ, са впечатляващо неефективни в усилията да накарат суданското правителство да спазва собствените си споразумения. Мироопазващите сили на ООН в Абией не успяха да защитят цивилни от нападения и да държат двете страни на разстояние. След 2005 г. правителството на Буш се концентрира предимно върху западния регион Дарфур и игнорира Юга. Администрацията на Обама отново насочи вниманието си върху конфликта между Севера и Юга, но вложи цялата си енергия в референдума за независимост за сметка на Абией.

Плодородните пасбища на Абией са използвани от народа нгок динка, постоянни обитатели на района, и арабите миссирия (клон на арабската племенна група багара), сезонни имигранти от Севера. Референдум, произведен успоредно с вота за независимост на Южен Судан, трябваше да реши статута на Абией. Но суданският президент Омар ал Башир попречи на евентуално решение първо, като отказа да приеме границите, препоръчани от Комисията за границите на Абией, в която аз участвах, след това като блокира влизането в сила на решение, издадено от Постоянния арбитражен съд в Хага и най-накрая като осуети референдума за Абией.

Башир смята, че преминаването на Абией към Юга ще е опасен прецедент за други недоволни райони, в това число Дарфур, които се стремят към по-голяма автономност от Хартум. Американски служители неволно окуражиха режима на Башир да заеме по-твърда позиция, като подкрепиха последователни компромисни решения, вместо да настояват Хартум да се придържа към мирното споразумение и да спазва съдебното решение. Убеден, че няма да има съгласувана опозиция, Северът сега даде окончателния, жесток тласък.

Окупацията на Абией идва в навечерието на струпването на войски от Хартум на други места по границата, както и поредното разрастване на сраженията в Дарфур. Има реална опасност Северът сега просто да окупира всички оспорвани гранични райони - и вероятно петролните полета вътре в Южен Судан - и да откаже да се изтегли, освен ако бъде изтласкан. В краткосрочен план това ще възпламени общественото мнение в Севера, което подкрепя Башир в момент, когато мнозина го обвиняват, че е изгубил Юга. Но в дългосрочен план това вероятно ще доведе до нестабилност и насилие и в други части на Судан.

За да попречи на кризата в Абией да възпламени други конфликти, международната общност трябва да спре да твърди, че двете страни са еднакво виновни. Морковите не дадоха резултат. Вашингтон ще трябва да размаха тоягата, като например отмени разговорите за облекчаване на дълга или временно спре нормализирането на дипломатическите отношения, ако Судан не изтегли бързо силите си. В крайна сметка обаче Вашингтон има ограничени средства за влияние над суданското правителство, тъй като намали дипломатическите и икономически си връзки със страната по време на гражданската война.

Ключовият играч ще бъде Китай. Пекин има значително икономическо и политическо влияние в Хартум, а в същото време се опитва да изгради добри отношения с южните лидери в Джуба. Окупирането на Абией заплашва китайските петролни операции по границата и вътре в Южен Судан. Китайското външно министерство неотдавна призова двете страни “да се придържат към мира и да проявят сдържаност”, като изпълняват условията на ...

Публикувана на 06/02/11 21:15 http://e-vestnik.bg/11892/shte-se-razdeli-li-mirno-sudan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване