06/04/11 17:40
(http://radiomilena.com/)

СЗО: Възможно е анализите да не открият източника на зараза с Е.коли

Възможно е международните анализи изобщо да не открият източника на заразата с Ешерихия коли, заяви в интервю за БНР д-р Клаудия Щайн, директор на отдела за здравна информация и изследвания на данни в Световната здравна организация.

Според нея, лабораторните изследвания на потенциално заразните зеленчуци може да отнемат дълго време.

„Възможно е да отнеме от дни до седмици. Много често обаче никога не се открива източникът, имало е много хранителни епидемии, при които не може да се определи приносителят. Не мога да ви дам проценти, но наистина много често сме разочаровани и не откриваме конкретния продукт, който пренася бактерията“, заяви докторът.

Това е така по две причини – първо, защото СЗО пита хората какво са яли, но ако става въпрос за десет дни назад, повечето не си спомнят добре. Ето защо трудно се откриват сходствата между различните хора, които са се разболели. Втората причина е, че за да докажеш научно кой е източникът, трябва да се вземат проби от съответната храна и да се изследва.

„Понякога това става и ние анализираме данните, но в повечето случаи заразената храна вече е изхвърлена и информацията идва само в спомените на хората за това какво всъщност са яли. Тъй като тази болест застрашава човешкия живот, много е важно тя да бъде установена в ранен стадий. Най-добре е хората да спазват хигиена, защото няма храна, която да е напълно чиста от бактерии или други зарази. Не съществува сто процента безопасна храна“, посочи д-р Клаудия Щайн.

В същото време стана ясно, че учените, търсещи трескаво причинителя на епидемията от ЕХЕК в Германия, са попаднали на гореща следа, предаде Дойче веле.

По информация на вестник „Любекер нахрихтен“ в средата на май 17 души са се заразили след посещение на ресторант в северния германски град Любек. Вероятно там те са консумирали заразена храна.

Експерти от изследователския институт „Роберт Кох“ и от федералния институт за оценка на риска вече са пристигнали на място за вземане на проби. Междувременно броят на заразените само за два дни се увеличи с нови 200 души до общо 1 700.

От тях 520 се смятат за тежки случаи. Досега след заразяване с опасната чревна бактерия в Германия починаха 18 пациенти.

/actualno.com/

Bookmark/Favorites Svejo Google Bookmarks Delicious StumbleUpon Facebook Сподели

Публикувана на 06/04/11 17:40 http://radiomilena.com/news/?p=12670
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване