06/04/11 08:12
(http://e-vestnik.bg/)

Харесването е за страхливците. Избери това, от което боли

в. Ню Йорк таймс

Джонатан Францен говори пред студенти. Снимка: Кениън колидж

Преди няколко седмици замених моя тригодишен “Блекбери Пърл” с много по-мощния “Блекбери Болд”. Излишно е да споменавам, но бях впечатлен от технологичния напредък от преди три години. Дори когато нямах на кого да пиша имейл или съобщение, исках да играя с новия си Болд и да изживявам невероятната чистота на екрана, шокиращата бързина на реакциите, подмамващата елегантност на графиките.

Накратко, бях влюбен в новото си устройство. Разбира се, изпитвах подобно увлечение и към старото, но през изминалите три години романсът си бе отишъл. Към стария Пърл бях развил проблеми с доверието, с поемането на отговорност, със съвместимостта и дори, вече към самия край, се бях усъмнил в неговия смисъл и признах пред себе си, че съм надраснал нашата връзка.

Дали има нужда да споменавам, че извън някаква луда, антропоморфна проекция, в която моят стар Блекбери се чувстваше тъжен заради моята залязващата любов към него, тази връзка бе изцяло едностранна? Нека да го спомена все пак. Нека също да спомена колко широкоразпространено се използва думата “секси“ като определително за последните модели устройства; и колко невероятно готини неща могат да се правят с тези играчки – като да им заповядваш да действат чрез гласови команди или да правиш онова Айфон “нещо” с разтварянето на пръсти, което увеличава образите – на хората преди сто години това би изглеждало като заклинания и жестикулации на магьосник; и как, когато искаме да опишем функционираща еротична връзка, ние наистина говорим за магия.

Нека да подхвърля идеята, че докато пазарите откриват и реагират на това, което потребителите искат най-много, технологията изключително умело създава продукти, които отговарят на нашия фантастичен идеал за еротична връзка, в която любимият продукт не иска нищо и дава всичко на секундата и ни кара да се чувстваме силни, и не прави ужасни сцени, когато е подменен от по-секси предмет и е захвърлен в чекмедже.

В общия случай, ултимативната цел на технологията е да замени един естествен свят, който е безразличен към нашите желания – един свят на урагани и трудности, и чупливи сърца, свят на съпротива – с един технологичен свят, толкова чувствителен към нашите бъдещи желания, че на практика се превръща в продължение на самите нас.

И накрая нека предположа, че поради това светът на техно-консумацията е притеснен от истинската любов и няма друг избор освен на свой ред да експлоатира любовта. Неговата първа линия на защита е да превърне врага в стока. Вие всички можете да посочите вашите любими, най-ужасни примери на превръщането на любовта в стока. Моите включват сватбената индустрия, телевизионните реклами, в които участват сладки малки деца или подаряването на автомобили като коледни подаръци, както и особено гротескното приравняване на диамантените бижута с вечна вярност. Посланието във всеки един случай е, че ако обичаш някого, трябва да купуваш неща.

Сходен феномен е трансформацията, извършена с любезното съдействие на Фейсбук, на глагола “харесвам“ (“to like”), променил се от начин на мислене в движение на компютърната мишка; от усещане - в изтъкване на потребителския избор. И по принцип, за комерсиалната култура харесването е заместителят на обичането. Поразяващото за всички консуматорски стоки – и най-вече за eлектронните устройства и приложения - е, че те са направени да бъдат невероятно лесни за харесване. Всъщност това е определението за консуматорска стока, за разлика от продукт, който има нужните функции и чиито създатели не са си поставяли за цел да го харесвате. (Тук имам предвид самолетни мотори, лабораторно оборудване, сериозно изкуство и литература.)

Но ако разгледате това от гледна точка на човешките измерения, и си представите човек, който е дефиниран от отчаянието да бъде харесван, какво виждате? ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване