06/05/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Дом или шатра за Кадафи на остров Света Елена

в. Вашингтон пост

В опит да се излезе от задънената улица в Либия и да се избегнат повече кръвопролития президентът на САЩ Барак Обама помоли руския президент Дмитрий Медведев да каже на либийския лидер Муамар Кадафи, че животът му ще бъде запазен, ако напусне Либия. На пресконференция Медведев каза, че Русия няма да го приеме.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест за Кадафи и сина му Сейф ал Ислам и те наистина са за Хага, но на каква цена? Обама иска да избегне повторение на четиримесечната битка за отстраняването на Лоран Гбагбо в Кот д’Ивоар. Хиляди цивилни бяха убити и най-малко 800 хиляди души бяха прокудени от домовете си, а Абиджан - финансовата столица и най-голям град в страната - бе опустошен.

Нито генералният секретар на ООН, нито френските военни бяха в състояние да говорят с Гбагбо в неговия бункер. Изправен пред перспективата от доживотен затвор, той чувстваше, че няма друг избор освен да се бие докрай. Ако те имаха възможност да предложат изход на Гбагбо, може би конфликтът щеше да приключи месеци по-рано. Изходът би бил постоянно изгнание.

Възможно ли е международната общност да изпрати диктатори като Гбагбо или Кадафи някъде и да направи така, че те никога да не се върнат? Необходимо е да се намери място, което да е толкова усамотено и добре охранявано, така че тези неприятни персонажи да не могат никога да избягат.

През 1815 г. Европа е имала подобен проблем. Наполеон Бонапарт е бил отговорен за 17-те години опустошителни войни из Европа, отнели живота на около шест милиона човека. Той избягва от изгнанието си на средиземноморския остров Елба и получава възможност да събере армия от 200 хиляди, преди да стигне до заключителното си поражение при Ватерло.

За да се гарантира, че той няма да се върне отново, Великобритания го изпраща на остров Света Елена - територия в средата на южната част на Атлантическия океан. Това е един от най-усамотените острови на планетата, който отстои на повече от хиляда мили от най-близката суша.

Света Елена си е останал изключително изолиран; на него няма търговско летище (макар че такова се проектира). Населението му е от около 4000 души, чийто брой е намалял с 20 процента през последното десетилетие. Окръгът Блу хил в югозападната част на острова е с площ 14 квадратни мили (малко над 36 кв км) и със своите само 153 жители изглежда идеално място за изграждането на пенсионно жилище за диктатори в изгнание.

Великобритания, която все още владее Света Елена, може да отпусне на ООН един парцел, който да бъде охраняван от “сини каски”. ООН може да изгради там удобна къщичка или даже голяма шатра, отделена от останалата част на острова с висока ограда. Кадафи ще може да получава обикновена поща (която ще бъде четена от надзирателите, както е в повечето затвори), но не трябва да разполага с интернет или телефонна връзка.

Кадафи ще може да доведе близките си роднини: своята съпруга и деца. Наполеон пристига на Света Елена с малка група свои поддръжници, които преди това са подписали документи, че ще останат с него неограничено време. (Жената на Наполеон пожелава да остане във Франция, където за негов ужас има шумна любовна афера с австрийски граф от своята свита.)

Съветът за сигурност има властта да попречи на Международния наказателен съд да продължи с това дело. Правосъдието ще бъде по-добре осъществено, ако Кадафи и подобните му свършат в Хага. Но международната общност има още по-важната задача да защити живота на невинните цивилни и да предотврати ненужни страдания и разрушения.

Света Елена може да работи по правилата на хотел “Калифорния”: можеш да се регистрираш, но не можеш да напуснеш. Съдбата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване