06/05/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Законът за отпадъците като наказателна акция

Новият закон за управление на отпадъците, който трябваше да бъде приет в края на 2010 г., предизвиква все по-негативните оценки не само на един бранш, но и на голяма част от бизнес организациите. Вместо да третира отпадъка като суровина, да стимулира преработката и рециклирането му, екоминистерството бърза да приеме закон, който браншови организации от металургията, хранително-вкусовата, рециклиращата промишленост отхвърлят. Според тях има опасност да бъдат затвърдени погрешни режими - не се решава въпросът с липсата на инфраструктура за третиране на промишлени опасни отпадъци, не се премахват погрешните принципи при определяне на таксата за битови отпадъци. Не е ясно защо хората ще предават отпадъка си безвъзмездно на общината, щом тя няма устройствен план и дали това не е вид наказателна акция. Ако е така, срещу кого е насочена тя – срещу общините, или срещу гражданите?
По принцип всички проблеми, свързани с оползотворяването на отпадъка, се решават трудно, изискват значителни инвестиции, както и време. Но това, че страната ни закъсня тотално с изграждането на депа, не е причина да наказва жителите си – било като фирми, било като хора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване