06/05/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Зеленчукова завеса” между Европа и Русия

Генадий Онишченко, главен санитарен лекар на Русия, е прочут с ексцентричните си забрани и препоръки. Колаж: шведоф

Във връзка с появата на смъртоносна чревна инфекция в Европа Русия спря вноса на европейски зеленчуци с разпореждане на главния санитарен лекар Генадий Онишченко. Известният блогър Антон Носик коментира, че когато Онишченко “най-после бъде въдворен в отделението за буйстващи луди, в Русия може би ще се появи главен лекар, който знае, че зеленчуците трябва да се мият. И ще сподели това знание със съгражданите си. А дотогава… ще воюваме с ЕС до последния суверенен домат.” В същото време чиновници и експерти, цитирани от “Ведомости” под заглавие “Зеленчуковата завеса”, успокояват: “Дефицит няма да има, нито се очаква силно влияние върху цените”.

“Делът на страните от ЕС в руския внос е несъществен”, затова забраната ще има “нулев принос за инфлацията” в Русия, смята местен експерт, цитиран в материала. Според него са “напълно реални” очакванията на руската централна банка за 7 до 7,5 процента инфлация тази година. Само през май т. г. инфлацията в Русия е била 1,8 на сто, пише обаче “Московская правда”.

Забраната върху европейските зеленчуци не е критична за руския пазар, смята според “Ведомости” Елена Скриник, министър на селското стопанство. Над 70 на сто от вносните доставки идват извън сезона - през периода от януари до април, а в момента сезонът в Русия започва; освен това нарастват доставките от ОНД, пояснява тя.

Във връзка със забраната търговските вериги в Русия се канят да потърсят съдействие от президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин, информира “РБК дейли”. Според деловите среди, мярката е преждевременна, заплашва да намали асортимента и да предизвика поскъпване. “Росийская газета” се пита доколко е реално европейските зеленчуци да бъдат конфискувани в цяла Русия, както увери главният санитарен лекар Генадий Онишченко.

Тази практика е добре развита в Русия, но в случая става дума за много големи количества. Затова ще са необходими две-три седмици, отговаря Дмитрий Янин, който оглавява Международната конфедерация на потребителските сдружения. Недобросъвестни търговци обаче може да прехвърлят стоката “в кашони с незабранена маркировка”, а външният вид на доматите и краставиците не показва къде са отгледани, забелязва изданието. Според Янин, дистрибуторите най-вероятно няма да се решат на фалшификации - това си е криминална работа и е по-лесно да върнат стоката на доставчика. Но дребният бизнес по пазарите и в малките магазинчета може като нищо да мами с качеството, предупреждава експертът.

Продавачи на зеленчук обещават стоката да не изчезне от пазара, но цените според тях естествено ще тръгнат нагоре, пише “Комерсант”. Това лято зеленчуците в Русия може да поскъпват с по 15-20 на сто всеки месец, прогнозира местен бизнесмен пред всекидневника. Шефът на Федералната антимонополна служба Игор Артемиев заяви, че във връзка със забраната за внос от Европа ведомството ще следи цените на зеленчуците, посочва “Комерсант”.

Европейската комисия реагира с крайно неодобрение на руската забрана, нарече я непропорционална мярка и реши да протестира пред руските власти, като поиска обяснения, пише “Независимая газета”. Нищо чудно, коментира вестникът; според него говорителят на Европейската комисия Фредерик Венсан пресметнал, че “залогът в случая е годишният доход от 3-4 милиарда евро, получаван от износ на европейски плодове и зеленчуци за Русия”.

“Ведомости” цитира данни на европейското производителско сдружение “Фрешфел”, които обхващат само зеленчуците. Те сочат, че през 2010 г. делът на Русия в износа на зеленчуци от ЕС е бил 34,11 на сто или 1,16 милиона тона на стойност 891 милиона евро. Руски бизнесмени от бранша, говорили пред “Независимая газета”, дават различни прогнози за възможността от дефицит на зеленчуци в Русия. Тази година никой не е застрахован от нова жега и суша. В случай на суша в Русия или в най-близките ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване