06/05/11 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Иновативен метод лекува безсъние и депресия у нас

Иновативен метод за лечение на депресия и безсъние помага на българи, страдащи от този вид разстройства, да се върнат към нормален начин на живот.
Той е въведен у нас от консултантите по медицина на съня д-р Красимир Ранков и д-р Милена Николова от медико-диагностична лаборатория „И-Слийп“ към Международния научен институт на Националната спортна академия „Васил Левски”. Курсът на лечението трае до три седмици, като пациентите се подлагат на терапия от 20 до 30 минути на ден, обясниха специалистите. Методът представлява стимулиране на мозъка чрез електроди, които се поставят на ушите. Чрез подаването на нискочестотни импулси те променят процесите в мозъка. „През деня се повишава степента на бодрост у пациентите, което довежда естествено до потискането на функцията на мозъка през нощта“, коментира д-р Николова и допълва, че този метод действа обратно на медикаментите за сън, които целят да потиснат мозъчната активност през нощта. Тя коментира, че освен безсънието има над 80 вида разстройства на съня. Най-често срещаното заболяване е безсънието (около 40-50% от хората имат хронично или остро безсъние). Друго също често срещано и с пагубни последствия върху здравето заболяване е сънната апнея. Страдащите от това разстройство прекъсват дишането си, прохъркват, за да поемат въздух, будят се стотици пъти през нощта и не могат да имат пълноценен сън. „Това, което искаме да покажем, е, че има заболявания на съня, те са значими и оказват влияние върху начина и качеството ни на живот“, коментира д-р Николова. Според нея освен върху здравния ни статус сънните разстройства имат голямо отражение върху ежедневието ни и последствия от тях могат да бъдат например прекомерната сънливост през деня, нетрудоспособност, лесна раздразнимост, повишен процент на грешно взетите решения и др. Д-р Ранков допълва, че медицината на съня изследва и доказва връзката на сънните разстройства със социално значими заболявания. „Почти пряка е връзката между сънната апнея и диабета, както и между апнеята и хипертонията“, обясни той. Д-р Ранков коментира, че лекуването на сънното разстройство влия положително върху диабета и хипертонията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване