06/05/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Мъгла в БНТ или Консолидацията на свещените крави

Има ли още наивници, които да питат на глас защо БНТ, „поправяна” от постоянни реформи и преструктурирания, не се подобрява? Ами заради Консолидацията на Свещените Крави (КСК) - отговорят немалко вътрешни хора, ако се осмелят да го направят в защитено от подслушвания пространство.

Смените на властта често разклащат високите етажи на телевизията-майка и налагат промени. Но има едни по-средни нива ръководещи, от които на практика зависи в голяма степен живостта на програмата, и които никога не биват засегнати от сътресенията.

Оцеляват независимо кой е на власт и кое е новото ръководство, независимо какъв курс поема БНТ, какви ще са акцентите в програмата и какви хора изисква. Тази специална порода „свещени крави” не са публични личности и имената им не се обговарят непрекъснато.

Но така, в сянка, продължават да дърпат конците на много от нещата, които се случват в БНТ (като се започне от темите и визуалното им поднасяне и се стигне до избора на хората, които ги осъществяват). Най-важната част от работата им е коридорният живот. Това, разбира се, вреди на преките им задължения, което (се оказва) няма никакво значение!

От години БНТ е редакторска телевизия. И ако външното съгласие е, че са необходими промени – те трябва да започнат именно оттук. По идея – редакторите определят какво от обществения, културния и политическия живот трябва да бъде отразено. Те приемат (или не) концепции за предавания. И ако преценят, отнасят ги по-нагоре.

Те избират режисьора, автора и понякога оператора, защитават бюджетите, одобряват сценариите, предлагат/или не кое да стане фонд, кое е достойно за фестивал. Тоест, в тях е концентрирана и творческата и финансовата част на редовите предавания.

И оттук започват бъговете в системата. Защото в това звено има хора, които се плашат от реални промени, но в които е съсредоточена властта… Какво става тогава?

При липсата на независим художествен съвет и каквито и да било други лостове и корективи, творческите екипи са в пълна зависимост от отношенията си с редакторите, които ги избират и одобряват.

В интерес на истината в БНТ има и редактори, които чудесно си вършат работата. Те са креативни, активни и най-важното –се вълнуват от добрия краен резултат. Интересно в какво съотношение ще останат спрямо другите след реформата. Така или иначе, именно несменяемите от тази категория представители на съсловието са „свещените крави” на БНТ.

По правило те:
- Имат необходимите роднинства, познанства или други потребни отношения, които им гарантират вечност
- Трудно понасят някой от подчинените им да ги превъзхожда. Обичат мълчаливи послушници.
- Въоръжени са с всички лостове, за да отрежат достъпа до предаване на онзи, който е нагазил интересите им. Дори човекът да е безспорно талантлив и удостоен с награди, да си върши добре работата и телевизията да има нужда от него. Нали производството си върви – добре или зле… никой не се е „венчал” с крайния резултат.
- Успяват да се сдружат в компактни масиви (в случай на временна опасност) и да опазят статуквото.

Дали ще се наричат „редактори” или (след реформата) „продуценти” няма голямо значение.
Интернет прави информацията и търсенето зашеметяващо достъпни. И, интересно, за творческите постижения на някои от определящите фигури в БНТ (най-вече от КСК) – няма и думичка… Или се споменават имената им във връзка със злоупотребите в медията.

Мъглата

В БНТ умишлено никога нищо не е окончателно ясно, та заради мъглата по коридорите бродят разнопосочни слухове. Борбата да няма правила е епична. Нали мъглата е най-подходящото условие да се държат работещите в подчинение и всичко незаконно, което се върши, да се разстелва като дим.
Кой казва, че в обществена телевизия би трябвало всичко, което става в нея, да бъде прозрачно?

На практика повечето решения на Управителния съвет ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване