06/05/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Над 670 000 дела са гледали съдиите през 2010 г.

Над 670 000 дела са разгледани в цялата страна през 2010 г. Това отчете вчера шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев. Близо 575 000 от тях вече са решени, като основната част - за срок от три месеца. „Трябва да се чуе ясно какво е свършено, защото съдиите в голямата си част полагат неимоверни усилия във всекидневната си работа“, обясни Груев. Той добави, че за над 2000-те съдии в страната натовареността е основен проблем.
Около 550 000 от всички дела са в районните съдилища, а във ВКС се гледани около 20 000 дела, като от тях 14 287 са граждански, а 2700 са наказателни.
Според статистиката 36 дела средно на месец се падат на съдия, като в големите градове са по 65 дела месечно. „Най-натоварени са Софийският районен и Софийският градски съд, където средно всеки съдия гледа съответно по 85 и по 37 дела месечно и така на практика на всеки граждански съдия в СРС му се падат по 1200 дела, а наказателните - по 500 дела годишно“, отчете Груев.
„За да се преодолее този проблем с нееднаквата натовареност, се обмисля идеята за промяна на граници на съдебни райони“, обясни той. Според него неподкрепени засега в пълна степен остават усилията за въвеждане на алтернативните способи за решаване на спорове, като медиацията например. „Вероятно оставаме недоразбрани, но е нужна държавна политика в тази насока“, коментира шефът на ВКС.
Той препоръча на ръководителите на съдилищата да започнат да присъстват по-активно в публичното пространство. По думите му заради мълчанието им често по адрес на тяхната работа се правят некоректни и неверни коментари. Самият Груев обеща да промени медийната си политика.
„Съдията не трябва само да постановява, но и да обяснява своите актове“, категоричен беше той. „Мълчанието на съда ражда спекулации и неверни интерпретации”, добави магистратът. Той определи като „невярно“ и „обиждащо“ изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че загубилата надпреварата за шеф на СГС Величка Цанова е „политическа кандидатура“. Груев добави, че е притеснен от биографичните подробности, изнесени от Цветанов по адрес на Цанова, и напомни, че тя е опровергала връзките си с бившия вицепремиер на Жан Виденов – Румен Гечев.
Според шефа на ВКС другите сериозни проблеми все още остават сградният фонд и призоваването.


Нямало натиск при избора на шеф на СГС

Изборът на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд не е в резултат от натиск върху Висшия съдебен съвет. Това заяви вчера членът на ВСС Георги Шопов в предаването „Неделя 150“ по БНР. По думите му натиск винаги щяло да има. „Дали от министър Цветанов или от обществото, но това е натиск под форма на коментари, който създава негативно отношение към съдебната система“, посочи Шопов и допълни, че най-важното било, че магистратите в България не се поддават на всичко това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване