06/05/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Най-малко 1,1 млрд. евро трябват за спиране на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

Над 1,1 млрд. евро са необходими за извеждането от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ “Козлодуй”, обясни Владимир Лозанов от консултантската фирма „ЕНПРО Консулт” на конференция край Варна, организирана от „Булатом“. Прогнозната оценка, която сме направили, се основава на доклад от 2006 г. и предвижда площадката на блоковете да се доведе до етап "кафява поляна", заяви Лозанов. Според него сградите на блоковете, подземната комуникация и оборудването ще трябва да останат, тъй като са свързани с работещите V и VI блок на централата. Натрупаните досега средства във фондовете ще стигнат едва за половината от дейностите. За спиране на четирите малки блока ЕС отпусна на страната ни няколко транша средства, като последните 300 млн. евро за съоръженията ще бъдат предоставени у нас до края на 2013 г. След това страната ни ще поиска нови 450 млн. евро компенсации, каза преди седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Според първоначалния план малките блокове е трябвало да бъдат изведени от експлоатация до 2037 г. Според новата програма обаче това трябва да стане до 2030 г. Парите за обезопасяване на реакторите могат да бъдат намалени, ако оборудването се обезопаси и се продаде за скрап. Този вариант е сред предпочитаните в Германия, твърди още Лозанов.



Два нови реактора може да се изградят за 8 години

VII и VIII блок в АЕЦ „Козлодуй” могат да бъдат изградени за 7-8 г., след като правителството вземе решение за това, обясни Георги Игнатов, началник управление "Организация на международни мисии" в дружеството. Това по думите му е най-оптимистичният вариант за строеж на нови блокове.
"През 2010 г. съвместно с испанската компания "Ибердрола" беше направено едно предварително предпроектно проучване. Неговата цел бе да се види какви са възможностите за изграждане на нови мощности в централата, каза Игнатов. От компанията са използвали за основа предложените площадки от "Енергопроект" преди 20 г. От централата добавиха, че тя по проект може да издържи на падане на 20-тонен военен самолет. Бъдещата централа АЕЦ „Белене” се очаква да може да издържи на катастрофа на 400-тонен самолет на гражданската авиация.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване