06/05/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

НАП взе на прицел 360 фирми за укрити данъци

За първи път правим централизирана селекция на национално ниво на големи данъкоплатци, средни данъкоплатци и вече сме идентифицирали 360 фирми, които със сигурност по един или друг начин са направили така, че умишлено са стопили корпоративния данък. Това съобщи в предаването “Седмицата” по „Дарик“ шефът на НАП Красимир Стефанов. Той уточни, че според изчисления, направени по специална матрица, е доказано, че 140 компании са генерирали изкуствени загуби в размер на 400 млн. лв., за да не платят дължимите данъци. Шефът на НАП разказа за новата тактика, възприета от приходната администрация, по отношение на длъжниците. “Започваме с един малко по-алтернативен, модерен метод на контакт с тези фирми, който се използва и в европейските държави, а именно разговори с тези фирми и опит да ги убедим, че ние знаем, че те умишлено са излезли на загуба или са укрили корпоративен данък, и ще се опитаме да ги убедим да направят корекция съответно на този данък и да си го платят“, обясни Стефанов. Целта на новия подход е да се постигне краткосрочен и бърз ефект при събирането на приходи в хазната.
Съществува риск за събирането на корпоративния данък, защото той е огледало на дейността на бизнеса, а пикът на кризата в страната беше миналата година, което се отразява на плащането на данъци през тази, коментира данъчен №1 и направи уговорката, че това не отменя плащането на дължимите към държавата налози, които ще бъдат установени при последваща проверка от страна на НАП. Той допълни, че колегите му в Америка дори можели да се договарят и за размера на задълженията на фирмите, “но ние не сме доживели до това ниво”.
Изчисленията са правени от 2004 до 2009 г., уточни за “Класа” Николай Петков, директор на дирекция „Управление на риска“ в НАП. Въз основа на тях е направена Топ 10 класация на некоректните браншове в икономиката. Сред укриващите данъци са дружества в секторите строителство, търговия с течни горива, както и целият сектор на търговците – от тези на едро до най-дребните, които обикновено са в сивата икономика. Затова данъчните се готвят да внедрят практиката за свързване на касовите апарати на всички търговски обекти със сървърите на НАП, което трябва да стане до 30 септември за всички регистрирани търговци по ДДС и до 31 март 2012 г. за всички останали търговци.
През 2005 г. в съседна Сърбия е въведена система за свързване на касовите апарати с данъчните служби, които следят за измами. След обсъждания в нашия парламент бе гласувано и България да последва сръбския пример. Подобна практика не съществува в други страни от ЕС, тъй като там “проблемите с укриване на данъци не са толкова сериозни, колкото на Балканите”. Както отчете и Красимир Стефанов, след въвеждането на новата система фискални устройства, свързани с данъчните служби, отчитаните обороти в Сърбия нарастват в пъти. В крайна сметка не е важно колко схеми за укриване на данъци е разкрила НАП и колко глоби е съставила, а дали това води до намаляване на съответния риск или не. С други думи – дали следващата година ще имаме по-малко данъчни измами, обясни за “Класа” Николай Петков.
В интервюто си пред „Дарик“ шефът на НАП отрече слуховете да заеме овакантения стол на Христина Митрева в НОИ, нито пък за сливането на двете приходни ведомства. По думите му бюджетите на здравната каса и на осигуряването вече ще се правят от финансовото министерство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване