06/06/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Гърция ще се справи и ще започне да си плаща сметките

Ако кажем, че Гърция преживява тежки времена, ще е меко казано. През годините страната харчеше повече, отколкото може да си позволи. Различните правителства управляваха не много добре финансите на страната, а промяната, която се налагаше в публичната инфраструктура, така и не е правена. От друга страна, гражданите и частният сектор не са се държали достатъчно коректно по отношение на плащане на данъците, а държавата не е правила необходимото да си ги събере. Междувременно огромни средства от ЕС са влизали
в Гърция, дори гръцките банки успяват да привлекат средства, но начинът на потребяването им не е бил най-добрият, като например са купувани луксозни коли или чисто потребителски стоки, а това не води до повишаване на производителността. В крайна сметка се завърта омагъосаният кръг – повишават се заплати, цените на недвижимите имоти, а в резултат износът става неконкурентоспособен. А някои проекти, които е трябвало да бъдат изпълнени, са изпълнени на по-висока цена, отколкото е било планирано.

Солидарността в ЕС не означава, че някой харчи, а друг плаща

Нямам обаче никакво съмнение, че Гърция ще се справи, ще успее да започне да си плаща сметките, през следващите години ще осъществи промените в икономиките така, че страната да гарантира бъдещето на поколенията. И това, независимо кое правителство е на власт. Проблемът обаче се усложнява, защото Гърция е член на ЕС. По дефиниция това означава да си в група развити страни, които действат като екип, помагат си един на друг и където има солидарност. Разбира се, солидарността не означава, че някой харчи, а друг плаща. Но не можем да имаме и съюз, който да се движи на две скорости – на едни, които нямат, и други, които имат, на добри и лоши страни, на бедни и на богати.
Всъщност гръцкият проблем изкара на повърхността въпроси, които трябваше да бъдат решени преди това. Естествено всяка криза е и възможност да се подобрят нещата. Съгласен съм и с президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, че е трудно да имаме съюз на държави без правителство, нито обща икономическа политика и дори без общ електорат, а единствено живеят близко едни до други и имат обща валута.
Ако искаме обаче да сме в една група, едно цяло като ЕС, е необходима обща рамка, в която сме съгласни да работим, живеем и спазваме изискванията. Фактът, че използваме еврото, не дава възможност да се девалвира валутата и да се повиши конкурентоспособността. А по отношение на коментарите, че страната може да се откаже от еврото и да се върне към драхмата – те са абсурдни и възмутителни.
Без съмнение Гърция ще бъде спасена и ще й се даде възможност да изпълнява задълженията си, защото вече има споразумение с МВФ, ЕЦБ и ЕС. Но в следващите дни и седмици ще бъде оповестен и размерът на новия кредит за Гърция, който ще бъде между 60-65 млрд. евро. Остава въпросът, какво ще трябва да направи гръцкото правителство в замяна? Вече са принципно договорени, но трябва да бъдат одобрени и от парламента крайно строгите мерки за затягане на финансовата и икономическата политика и програмата за приватизация. Преговорите трябва да приключат на 20 юни, когато финансовите министри на страните от еврозоната да излязат с предложение. То трябва да бъде одобрено на срещата на европейските лидери на 24 юни. Един от основните въпроси е как частният сектор ще сподели разходите, свързани с новия заем. А препъникамъкът около европейския механизъм за финансова стабилност EFSF е, как държавите с рейтинг AAA ще споделят бремето с държави, които не са с такъв рейтинг. Той ще действа до 2013 г., когато ще влезе в сила постоянният механизъм за стабилност.
Гърция направи своите грешки, но в последно време е критикувана, че не е успяла да постигне целите си за бюджетен дефицит през 2010 г. Но той е намален от 15,4% на 10,5%. Подобно годишно ограничение на дефицита е безпрецедентно, въпреки че не е достигнал заложения 9,6%. За първите две тримесечия на 2011 г. гръцката икономика е с растеж от 0,8%. За януари и февруари износът на страната расте с 21%. Прогнозите за туристическия сезон също са добри заради проблемите в Северна Африка. Програмата за приватизация също е в ход. Но да не забравяме обикновения човек: за 2010 г. реалните заплати са намалели с 9,3% и се очаква през 2011 г. да бъдат свити с още 5-5,5 на сто.
Гръцката банкова система също минава през тежки времена, но остава една от най-добре капитализираните в ЕС с отношение кредити към депозити от 118%. Наскоро гледах по новините, че са били изтеглени 1,5 млрд. евро. Това е вярно, но общо депозитите в системата са за 218 млрд. евро, което означава, че 1,5 млрд. са по-малко от 1%, което всъщност е нищо.



* Със съкращения. Заглавията са на редакцията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване