06/06/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Излишни предсрочни избори в Македония

На изборите в Македония, проведени в неделя, отново спечели партията на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ с 40,1% от гласовете, следвана от вечния си съперник Социалдемократическата партия (СДСМ) на бившия президент и премиер Бранко Цървенковски с 33,65%. При предишния вот през 2008 г., който също бе предсрочен, пак победи ВМРО-ДПМНЕ, но с 46,7% от гласовете срещу 22,2% за коалицията, водена от СДСМ.
Въпросът е какъв е смисълът от постоянното свикване на предсрочни избори и пилеене на средства на без друго не много богатата балканска държава, в която средната заплата е 300 евро, а безработицата е над 30%. Вотът на 5 юни може даже да се счита за победа за социалдемократите, които спечелиха 10% повече, отколкото през 2008 г. Премиерът Груевски определи като един от приоритетите в управлението на бъдещото правителство влизането в НАТО и ЕС. Както е добре известно обаче, една от големите спънки за това е нерешеният проблем с Гърция за името на бившата югославска република. Още няма индикации за скорошното решаване на въпроса, който продължава да стои на дневен ред вече 20 години.
Един от малкото конкретни резултати от предсрочния вот в Македония е, че ВМРО-ДПМНЕ си осигури още един 4-годишен мандат (ако по някакви причини кабинетът не спази традицията за свикване на по-ранни избори). Защото никой не може да прогнозира дали правителството на Груевски щеше да получи същата подкрепа, ако изборите бяха догодина. Как биха се решили и въпросите, свързани с корупцията и престъпността, когато управляващите ще бъдат в близка до сегашната политическа конфигурация? Това никой не знае. Само ние на Балканите за пореден път доказахме, че тук нещата са лишени от логика и следват някакъв свой неразгадаем смисъл.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване