06/06/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

МЗ увеличава средствата за трансплантации

Здравното министерство ще плаща повече пари за трансплантации от 2012 г. Това съобщи вчера новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) доц. Силви Кирилов. Повишаването е предвидено в проект за промени в Наредба 29. Най-голямото увеличение е за трансплантации на черния дроб – с 25 хил. лева, след което са трансплантациите на сърце – с 20 хил. лева. Увеличават се и средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво с по 5 хил. лева, както и трансплантациите на стволови клетки.
Кирилов коментира още, че се въвеждат възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За подобни дейности при бъбрек МЗ ще дава до 10 хил. лева, при сърце - до 25 хил. лв., а при черен дроб - до 20 хил. лв. Докато през 2010 г. у нас са били извършени 68 трансплантации, то през тази те са само 8. Чакащите за трансплантация са над 800 души. От вчера у нас започна Националната седмица за подкрепа на донорството, която ще продължи до 12 юни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване