06/06/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

НЕК казва как ще се определя цената за централата

България е готова със своето предложение за определянето на цената на АЕЦ „Белене”, съобщиха източници, близки до преговорите. Очаква се още утре (8 юни) от НЕК да представят пред руската страна вижданията си дали цената на АЕЦ „Белене” да бъде фиксирана, или да се определи, чрез ескалационни индекси. Това е и искането на руската страна, за да започнат преговорите за цената на проекта, което е и най-големият спор между българската и руската страна. Развитие на преговорите се очаква да има до края на месеца, когато изтича и срокът на допълнение 12 към договора за строеж на централата. Повече от месец руската страна твърди, че България не е представила вижданията си за цената на проекта и това е причината да се не се водят преговори по тази тема.
В началото на април финансовият директор на НЕК Иво Лефтеров обяви, че компанията никога не е искала фиксирана цена за АЕЦ „Белене”, защото това оскъпява проекта с близо 1 млрд. евро. Тогавашното предложение на компанията бе да се продължи строежът, като се определят базова цена и съответните инфлационни индекси. Базовата цена обаче със сигурност ще бъде по-висока от първоначално планираната за строеж – близо 4 млрд. евро, според подписания през 2006 г. договор с руската „Атомстройекспорт”. България и Русия още не са се споразумели и чрез кои инфлационни индекси да се определя цената на проекта – дали да се използва българска, европейска или руска инфлация.
Русия предлага на България да вземе междуправителствен заем за строежа на АЕЦ „Белене”. Това заяви Кирил Комаров, заместник генерален директор за развитие и международен бизнес в корпорация „Росатом”, по време на „Атомекспо” в Москва. Дали ще бъде приета тази възможност за финансиране на проекта, обаче ще зависи от бъдещата проектна компания за втора атомна. Той припомни, че страната ни отказва да се ангажира финансово със строежа на централата, като идеята е западни компании да влязат в проекта с инвестиции.
Бъдещата централа може да се управлява на принципа „построй-притежавай-оперирай”, обясниха от „Росатом“. Мажоритарен акционер в бъдещата проектна компания „Белене” се очаква да бъде НЕК, която да има дял от 51%. Интерес да станат акционери за момента са заявили от „Росатом”, френската „Алтран технолоджи”, финландската „Фортум” и Сърбия.
Има възможност руската страна сама да финансира своя дял в строителството на централата, като по този начин ще се намали размерът на заема, допълни още Комаров. Преди повече от година Русия е предложила да осигури заем от 2 млрд. евро, с който да се финансира строежа на АЕЦ „Белене” за следващите две години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване