06/06/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Обама търси подкрепата на Меркел за Либия

Американският президент Барак Обама ще помоли Ангела Меркел за по-силна подкрепа на Германия за военната интервенция в раздираната от война Либия по време на посещението на канцлера във Вашингтон, съобщи thelocal.de. „Очаквам с нетърпение да обсъдя с канцлера как да улесним общата си работа за по-ефективен отговор на промените, извършващи се в региона, включително Либия“, заяви Обама за берлинския в. „ Тагесшпигел“. Американският президент оцени обещанието на Берлин за индиректна военна помощ за борба срещу либийския лидер Муамар Кадафи, но подчерта, че хората в Либия, Египет и други северноафрикански държави преминават през политически катаклизъм, който заслужава подкрепата на Германия.
Традиционните германски съюзници, като САЩ, Великобритания и Франция, използват въздушни удари в наложената забранена зона за полети за защита на цивилните в Либия във военна акция, координирана от НАТО. Германия обаче отказа да участва, коментира изданието.
В интервюто Обама даде висока оценка на решението на Германия да се откаже от ядрената енергетика до 2022 г., отбелязва „Дойче веле“. "Можем да се учим от Германия как да бъдем по-екологични и в същото време да бележим растеж", казва Обама. Очакваше се той да почете Меркел с Медала на свободата – най-високото гражданско отличие в САЩ. Американският президент оцени германския канцлер като „добър приятел“ на Америка и „един от най-близките ми глобални партньори“. „Приятелството ми с канцлера Меркел е основано на дълбокото ми уважение и възхищение към нея като лидер“, казва Обама.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване