06/06/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Психозата в Европа блокира напълно износа на български зеленчуци

Износът на български зеленчуци е блокиран заради страховете след избухналата в Германия зараза с нов щам на бактерията e.Coli, съобщи за „Класа“ Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни в България и председател на Комитета за търговия на БСК. Дори малките количества краставици, които изнасяме - около 5000-6000 тона годишно, са блокирани, тъй като европейците консумират по-малко. Връщането на същите нива на консумация в ЕС ще отнеме години.
Производителите допълнително са затруднени от забраната на Русия и други страни за вносни зеленчуци от ЕС. Така конкурентният натиск на нашата продукция вътре в ЕС ще става все по-силен. Проблем е също засиленият контрабанден внос, коментира Йоцев. В страната влизат по един-два пъти дневно микробуси с 3 до 5 тона. Ние можехме да не внасяме краставици, но наблюдаваме такова подбиване на цената, което няма как да не повлияе и на производители, и на търговци, обясни още Йоцев.
Преди седмица беше изпратен последният камион с продукция за Европа, а сега всички зеленчуци остават за българския пазар, каза и Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, цитиран от investor.bg. Цените на едро на краставиците вече са паднали наполовина. Всички производители имат тонове нереализирана продукция, обясни той.
Днес ще се проведе извънредното заседание на земеделските министри във връзка с търсенето на спешно решение на хранителната криза в Германия, предизвикана от бактерията e.Coli, обявиха официално от ЕК. Тя ще представи конкретни мерки за компенсации.
Французите например ще поискат 5 млн. евро, съобщават техни медии.
Нямаме действени браншови организации, които веднага да пресметнат евентуалните щети за българските производители, за да може министерството да отиде в Люксембург с конкретни цифри, каза за „Класа“ Йоцев. България много закъсня с реакцията си. Министерството на земеделието и храните твърдо трябваше да отрече подобно поведение. Много голям проблем ще бъде и оттеглянето на инвеститорите от бранша въобще.
Това е много тежък удар за производителите на плодове и зеленчуци в европейски мащаб, коментира Александър Йоцев. Германия просто търсеше варианти да се измъкне от положение, като посочи Испания за виновник, без да има доказателства, щетите трябва да са за тяхна лична сметка, каза Йоцев. Според официално съобщение от агроминистерството на Германия заразата е причинена от ферма за бобени кълнове близо до Хамбург. Кълновете са честа съставка в салатите на германците. Заразата причини смъртта на 22-ма души и засегна над 2 хиляди души в цял свят.
Междувременно ЕК отхвърли вчера обвиненията към мултинационалните компании, че предлагат за Източна Европа стоки с по-ниско качество. Според комисията всяка компания има право да адаптира продукцията си за съответния пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване