06/06/11 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Турция обяви война на "Икономист"

Турският премиер Реджеп Ердоган заподозря сп. „Икономист“ в опит за сваляне на правителството, след като списанието публикува статия, в която призова турските гласоподаватели да подкрепят опозиционната Републиканска народна партия на изборите на 12 юни, предаде „Хюриет“.
Ердоган обясни, че подобни призиви от международната преса го карат да мисли, че тези институции са в сътрудничество с определени национални кръгове. „Няколко международни издания, които получават подкрепа от Израел, са недоволни от продължаването на управлението на Партията на справедливостта и развитието“, каза премиерът.
Финансовият министър Мехмет Шимшек е решил да спре да следи дейността на сп. „Икономист“ в социалната мрежа Туитър заради статията, съобщи „Тодейс заман“. Други министри от кабинета обявиха, че зад написаното в „Икономист“ стоят „международни тъмни елити“ или чужди „капиталисти“.
В своята статия миналата седмица британското издание написа, че „най-добрият начин турците да подкрепят демокрацията е да гласуват срещу управляващата партия“. Според седмичника не е учудващо, че на 12 юни турските гласоподаватели ще оставят на власт премиера Реджеп Ердоган заради всички постижения на Турция по време на управлението на неговата Партия на справедливостта и развитието от 2002 г. „Това обаче е тревожно. Ердоган има достатъчно подкрепа, за да получи парламентарно мнозинство от две трети, което той иска, за да може едностранно да промени конституцията, а това ще е лошо за Турция“, пише още „Икономист“. „Партията на справедливостта и развитието почти сигурно ще формира следващото правителство. Но ние препоръчваме на турските гласоподаватели да гласуват за Републиканската народна партия. Това ще намали риска от едностранни промени в конституцията и ще даде на опозицията реален шанс за спечелване на бъдещи избори“, се казва още в статията, предизвикала скандал в Турция. В съобщение в микроблога си в Туитър Мехмет Шимшек обвинява списанието, че умишлено е прекрачило линията на политиката, като е показало явно пристрастие, както и че от статията личи непознаването на Турция и положителните промени в страната.
Нито едно от предизборните допитвания не дава надежди на опозицията за успех на изборите, коментира „Уолстрийт джърнъл“. Прогнозите са за значителна преднина за управляващите с подкрепа от 42 до 48%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване