06/07/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

БЕХ и "Арева" обсъждат нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и френската компания „Арева” ще създадат съвместна работна група по строителството на нов ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй”. Това стана ясно вчера в Париж след среща между българския енергиен министър Трайчо Трайков и президента на френската „Арева” Ан Ловержон. Трайков е в Париж на среща на енергийните министри в Европа по въпросите на ядрената безопасност. Според Трайков мерките за ядрена безопасност трябва да се прилагат както от страните - членки на ЕС, така и от съседни държави. Страната ни има повече от 40-годишен опит в експлоатацията на ядрени съоръжения, затвори реактори и предприе интензивна програма за модернизация на 15-годишните 5-и и 6-и блок, посочи още той.
Според подписания преди месец меморандум между „Арева“ и БЕХ те могат да си сътрудничат и при модернизацията на V и VI блок на централата. Министър Трайков подчерта, че най-важният критерий за изграждане на новата мощност е тя да бъде безопасна. Още в края на миналата година от АЕЦ „Козлодуй” представиха в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разработен план за строеж на VII блок. Преди седмица от централата обясниха, че на площадката има две зони, в които могат да се издигнат новите мощности. Очакванията на експертите са, че нов блок може да се построи там за около осем години. Според специалистите в ядрената област обаче е икономически неизгодно да има само един 1000-мегаватов блок, а трябва да се изградят два реактора, които ще бъдат с обща инфраструктура.
„Арева” е и подизпълнител на руската „Атомстройекспорт” при изграждането на АЕЦ „Белене”. Френското дружество обаче не е виновно за оскъпяването на основния договор за строежа, обясни вчера Лавержон. Тя добави, че компанията й е извършила поръчаните й дейности, без да променя цените си от 2008 г. досега.
Ако българската страна вземе решение да се направи търг за строеж на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”, „Атомстройекспорт” ще участва в процедурата, каза вчера вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян. Той дори бе убеден, че руската страна ще спечели търга. Преди да се стигне до строителство, има редица дейности, които трябва да се извършат, обясни Тепкян. На първо място Агенцията за ядрено регулиране трябва да лицензира площадка за изграждане на нови блокове. Трябва да стане ясна и технологията за съоръженията и те да бъдат лицензирани, а това ще отнеме поне 3-4 г., каза Тепкян.
От „Атомстройекспорт” подписаха вчера в Москва споразумение с германската „Нукем” за изграждане на завод за преработка на радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ „Белене”. Очаква се той да бъде построен за 4 г. и в него да се преработват всички отпадъци от работата на реакторите там. Те ще се преработват чрез система от плазмено изгаряне, обясни Тепкян. Очаква се „Нукем”, която е дъщерна компания на „Атомстройекспорт”, да възложи на български подизпълнители изграждането на завода.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване