06/07/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Дянков с ултиматум към шефа на НАП: Повече приходи или оставка

Финансовият министър Симеон Дянков направи официално предупреждение на шефа на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов, че може да се раздели с поста си.
Ще проследим до средата на годината как работи НАП, както всичко останало, и оттам вече ще вземем решение, заяви Дянков. Той заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на екологията Нона Караджова участваха в конференция на тема "Нови перспективи в търговските и икономическите отношения между САЩ и България" вчера. Дали ще остане на поста си Стефанов, ще зависи от резултатите - не само от събираемостта, която върви добре, а и от борбата с ДДС измамите. Говорил съм многократно, че искам много по-голяма инициативност от НАП за измамите, които с десетилетия са вървели. Като пътуваме из страната, хората само за тях говорят, заяви министърът. Той опроверга информацията, че Стефанов ще става ръководител на НОИ и определи тази идея като странна. Немислимо е сливането на НАП и НОИ. Едната е разходна, а другата - приходна агенция. Затова не сме си го и помисляли, допълни Дянков.
Припомняме, че през уикенда шефът на данъчните заяви, че работи много добре с вицепремиера и се е опитвал да си уреди среща с него, която в крайна сметка се състоя вчера. След нея станаха ясни и няколко рокади на върха в приходната агенция. Досегашният директор на Териториална дирекция (ТД) на НАП във Велико Търново Христо Костадинов става заместник изпълнителен директор на агенцията с ресор контролна дейност.
Бойко Атанасов, който досега заемаше този пост, отива териториален директор на агенцията в София, а Светлана Паунова ще е заместник-директор на ТД на НАП в столицата, отговорен за обслужването на клиенти. Основните мотиви за кадровите промени са неефективният данъчноосигурителен контрол, включително борба с измамите в най-голямата териториална структура на НАП – тази в София, посочиха от НАП.
Оценката на финансовия министър и директора на данъчните е, че софийската дирекция има незадоволително представяне в контролната дейност и противодействието на измамите, стана ясно още на срещата.
По-рано вчера финансовият министър призна, че все още не са готови разчетите за евентуални добавки към пенсиите. Най-вероятно те ще бъдат еднакви за всички и няма да зависят от размера на получаваната пенсия. Въпрос на социална политика е дали ще се премахне таванът на пенсиите, но в този момент това не се обсъжда, коментира финансовият министър. Днес се очаква след заседанието на правителството юристи, представители на пенсионните фондове, синдикати и работодатели да обсъждат по-нататъшни стъпки за действие след решението на Конституционния съд, с което бе обявено, че прехвърлянето на личните вноски в професионални фондове по сметката на НОИ противоречи на основния закон.
При откриването на форума премиерът Бойко Борисов съобщи, че днес в Турция на най-високо политическо равнище ще бъде подписано споразумението по проекта "Набуко". По думите му с Пакта за финансова стабилност ще се гарантират всички инвестиции в бъдеще. Премиерът обеща, че днес ще бъде разгледан въпросът за използването на военното летище в Балчик и за граждански цели. В Конституцията на Република България е записано, че военните могат да кацат на което си искат летище при военно положение, мотивира се Борисов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване