06/07/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Жан-Клод Юнкер: Еврото е надценено

Курсът на европейската валута е по-скоро висок, отколкото неутрален. Това заяви председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер по време на изслушване в Брюксел в началото на седмицата. Реакцията и на пазарите не закъсня и еврото се понижи до 1,4658 долара, което е най-високото му ниво за последния месец.
„17-те страни от еврозоната живеят в режима на една и съща валута. Има страни членки, в които животът стана по-труден заради настоящия курс, който е по-скоро висок, отколкото неутрален. Други страни обаче успяха да се адаптират с валутния курс, който обективно е много по-висок от други референтни валути”, посочи Юнкер.
Освен това лидерът на еврогрупата посочи, че е получавал смъртни заплахи от гърци заради строгите мерки на ограничения, които ЕК налага на страната. Мерките за оздравяване на икономиката, наложени в замяна на отпускането на кредити за преодоляване на дълговата криза, са силно непопулярни в момента сред гърците и предизвикват масови протести. "Получавам много писма от гърци, включително със смъртни заплахи", каза Юнкер пред комисия в Европарламента. "Колкото повече са приватизациите, толкова по-малко лишения ще бъдат налагани на гърците с най-малки доходи", продължи люксембургският министър на финансите. "Няма да постигнем добри резултати, ако между гръцките политически сили не се установи консенсус", добави той.
По повод идеята на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише за създаване на общо финансово министерство Юнкер я оцени като добра, но трудно реализуема. „Подкрепям идеята на Трише, но няма да стане”, заяви пред евродепутатите Юнкер. „Когато ми представят идеи, които знам, че изискват договорни промени, и като знам каква е привързаността на националните парламенти към бюджетната власт, която е и най-голямата им власт, изпитвам съмнения”, заяви председателят на еврогрупата. „Днес вече имаме трудности да прокараме предложенията на еврогрупата и ЕК, как искате утре един европейски финансов министър да казва на всички европейски страни какво да правят? Мисля, че това е много добра идея, която се нуждае от по-прецизно съгласуване”, посочи финансистът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване