06/07/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

За Гърция рискът от фалит остава

Депутатите от правителствената партия ПАСОК в Гърция се намират в тежко положение, тъй като осъзнават, че ако одобрят новия меморандум, съдържащ допълнителни рестрикции, това ще означава политическо самоубийство за тях, а ако гласуват против него, ще доведат страната до самоубийство и до фалит. Сега, когато нещата станаха още по-трудни и са нужни болезнени решения, като уволнения в държавния сектор, съкращения на разходи и бързи приватизации, животът на гръцките политици стана още по-тежък.

Кабинетът Папандреу заседава в продължение на почти девет часа, за да обсъди новите мерки за икономии, съдържащи се в изготвената от него средносрочна бюджетна програма за периода 2012-2015 г. Мерките бяха договорени с международните кредитори - представителите на “тройката” - ЕК, ЕЦБ и МВФ, с цел намаляване на бюджетния дефицит през 2011 г. Намерението на правителството е тази средносрочна програма да представлява един своеобразен тригодишен бюджет. Тя трябва да бъде одобрена от парламента преди края на този месец и преди срещата на върха на ЕС на 24-25 юни.

Финансовият министър заяви, че процедурното време за това е малко и че тя няма да може да бъде приета преди срещата на върха. Пред своите министри премиерът Папандреу призова настойчиво за подкрепа, като изключи вероятността от предсрочни избори, но остави открит въпроса за евентуално свикване на референдум по новите мерки за икономии. Наред с това обаче той каза, че го интересува постигането на консенсус между политическите партии, изтъквайки, че страната трябва да върви напред. Според източници на заседанието самокритика е прозвучала от устата на финансовия министър.

На правителственото заседание Папандреу заяви, че фалитът на Гърция досега е избегнат, но остава като “риск”. За първи път обаче той призна, че е бил поставен въпросът за оставане на страната в еврозоната. Гръцкият премиер категорично отрече слуховете за назначаване на европейски комисари, които на всеки три месеца да проверяват финансите на страната, като упрекна за тези твърдения медиите. “Не сме приемали и никога няма да приемем такива комисари”, каза Папандреу и поясни, че това, което е поискал от ЕС, е да бъдат изпратени експерти, за да помогнат с ноу-хау в различни сектори на икономиката.

Лидерът на управляващите социалисти формулира в три изречения, това, от което се нуждае страната, а то е: “промяна в политическата система”, “промяна в държавата”, “промяна в икономическия и производствен модел на страната” и всичко това да стане “под шапката на един истински патриотизъм”. Може правителството да не е направило всичко, както трябва, но не се е провалило, каза Папандреу и допълни, че “партньорите на Гърция са готови да помогнат, стига да видят, че и ние сме решени”. Той каза още, че времето до срещата на върха на ЕС в края на юни е изключително критично.

В следващите дни средносрочната бюджетна програма и новите извънредни мерки за икономии трябва да бъдат финализирани и да влязат в парламента да края на седмицата. Набелязаните мерки се посрещат с недоволство от страна на министри и депутати от управляващата Социалистическа партия, а от тяхното одобрение при критичното гласуване в парламента ще зависи поведението на кредиторите на Гърция и отпускането или не на петия транш от заемите в размер на 110 млрд. евро, както и на новата финансова помощ за страната.

БТА

Публикувана на 06/07/11 21:20 http://e-vestnik.bg/11931/za-gartsiya-riskat-ot-falit-ostava/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване