06/07/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кредиторите на Португалия одобряват победата на социалдемократите

в. Ню Йорк таймс

Португалската Социалдемократическата партия смени управляващите социалисти с внушителна победа на парламентарните избори вчера и предостави на следващото правителство силен мандат, за да осъществи програма за строги икономии в замяна на 78 милиарда евро (около 114 милиарда долара) международен спасителен план.

Лидерът на социалдемократите Педру Пасуш Коелю се очаква да стане следващият премиер начело на десноцентристко коалиционно правителство заедно с консервативната Народна партия. В проведените наскоро социологически проучвания Пасуш Коелю водеше пред Жозе Сократиш, служебния премиер от Социалистическата партия, но с по-малка разлика отколкото на изборите в неделя.

Според преброените около 80 процента от бюлетините социалдемократите печелят 39 процента от гласовете, а социалистите 28 процента. Междувременно Народната партия получава 12 процента. Очаква се резултатът да бъде приветстван от международните кредитори, които се опасяваха, че един по-неясен резултат може да удължи политическите спорове за финансовата стратегия, довели до падането на правителството на Сократиш.

Признавайки поражението си след само половината преброени гласове, Сократиш призна, че е допуснал някои грешки и обяви, че ще подаде оставка като лидер на партията. “Това е моето изборно поражение и напълно поемам отговорност за него”, каза той по телевизията. Сократиш всъщност подаде оставка в края на март, когато депутатите, начело със социалдемократите отхвърлиха най-новия му пакет за икономии. Въпреки това тогава той остана начело на служебен кабинет, който бе принуден да поиска и след това да договори спасителен пакет с Европейския съюз и Международния валутен фонд заради неспособността на страната да изпълни задълженията си за рефинансиране.

Спасителният план за Португалия последва този на Гърция и Ирландия миналата година. Луиш Кабрал, португалски професор по икономика в бизнес института IESE, заяви, че победата на Пасуш Коелю е добра новина за кредиторите на Португалия, защото тригодишната програма за финансова помощ, договорена миналия месец от Европейския съюз и МВФ, е много по-близо до политическата програма на социалдемократите, отколкото до тази на загубилите социалисти, особено по отношение на структурните реформи.

Въпреки това Кабрал предупреди, че е прекалено рано да се каже дали изборните обещания на Пасуш Коелю ще се превърнат в реални промени в португалска икономика. “Можем само да се надяваме, че напрежението от сегашната икономическа и финансова криза ще бъде достатъчно, за да се събере политическа подкрепа, необходима за поредица болезнени и непопулярни, но необходими реформи”, каза той.

Трийсет и шестгодишният социален работник Жозе Кощаш заяви, че продължава да се чувства идеологически ляв, но за първи път гласува за социалдемократите вчера. “Когато стигнеш дъното, както стана с нашата икономика, трябва да приемеш, че е време да рискуваш да смениш управлението и да дадеш шанс на някой нов”, изтъкна той. Подобно на местните избори в съседна Испания миналия месец, гласоподавателите наказаха управляващите социалисти за свиването на икономиката, при което безработицата достигна 12 процента.

В случая с Португалия обаче перспективите за възстановяване са много по-мрачни, след като финансовият министър прогнозира миналия месец, че икономическият растеж ще се свие с 2 процента тази и следващата година. Освен това икономическата криза и последвалият спасителен план превърнаха вота в решаващ, изтъкна по-рано през деня Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия и бивш премиер на Португалия. Имайки предвид финансовите и икономически проблеми на страната си, Барозу определи вчерашните избори като най-важните за страната след завръщането на Португалия към демокрация през 70-те години.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване