06/07/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Над 5 млн. евро ще са загубите на българските зеленчукопроизводители

ЕК ще поиска от страните от ЕС да отпуснат 150 млн. евро за европейските производители на зеленчуци, чиито продажби бяха засегнати от епидемията, причинена от Ешерихия коли.
Възможно е сумата да бъде променена въз основа на изчислените загуби от отделните страни. Това стана ясно вчера по време на извънредната среща на европейските министри на земеделието в Люксембург. В нея участва и българският аграрен министър Мирослав Найденов.
10 млн. лв. /около 5 млн. евро/ загуби от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасната бактерия ще декларира земеделският ни министър. Откакто е започнала истерията, производителите на краставици у нас са губели на ден по 1 млн. лв, показват сметките на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Ако кризата продължи, загубите ще се увеличават, обясни Найденов.
Европейският комисар по земеделието Дачиан Чолош каза преди заседанието, че ЕК ще се опита да намери всички възможни средства за въздействие на кризата. Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали призова да не се разпространяват слухове за заразата, тъй като те само предизвикват паника. Испанската страна продължава да настоява за 100-процентово обезщетение от Германия за невярната информация, с която бяха обвинени испанските биокраставици. На заседанието в Люксембург медийният интерес беше насочен към испанския министър на земеделието Роса Агилар, преобладаваха и испанските журналисти.
Нашите биопродукти са безопасни, качествени и истински, истерията около новия щам на бактерията E Coli излишно се обвързва с биокраставиците, съобщиха от Българската асоциация за биопродукти и обясниха, че те не съдържат ГМО, поради което няма как да има генно променени бактерии. Освен това внасянето на течен тор не било практика в биопроизводството. Нашето биоземеделие търпи сериозни щети от манипулативната информация, тъй като България е най-големият производител на биокраставици в ЕС.
По последни данни 25 са жертвите на смъртоносната бактерия, болни са вече повече от 2300 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване