06/07/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Присъединяването на България и Румъния към Шенген е въпрос на години

Перспективите България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство намаляват, тъй като някои членки на ЕС настояват за подобряване на съдебните им системи и подновяване на борбата срещу корупцията. Това заявиха дипломати от Брюксел за „Файненшъл таймс“. „Ще бъде въпрос на години, а не на месеци, преди България и Румъния да се присъединят към Шенген“, казва един от източниците на изданието. „Доверие към съдебните институции, необходимо за разширяването на Шенген, в тези две страни в момента не съществува“, добавя той.
Европейският парламент в Страсбург обсъди по-късно вчера готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген. Гласуването на становището, изготвено от португалския евродепутат Карлуш Коелю, е предвидено за днес.
Заседанието в ЕП бe прекъснато малко след 13.00 ч. бълг. време лично от председателя му Йежи Бузек, който помоли парламентаристите незабавно да напуснат сградата, предаде БГНЕС. Причината бe учебна тренировка за евакуация, за която не всички са знаели.
Комисията по граждански свободи на ЕП вече потвърди, че България и Румъния са готови да влязат в Шенген, напомня БНР. Но в документа на комисията е записано още, че от България се изисква да разработи специален план за действие и общи мерки за засилена охрана на сухопътната си граница с Гърция и Турция в случай на увеличен имигрантски натиск, както и да докладва на ЕП как изпълнява този план.
В интервю за „Файненшъл таймс“ румънският президент Траян Бъсеску заявява по време на визитата си във Великобритания, че се надява Румъния и България да получат одобрение за присъединяване към шенгенската зона до края на годината въпреки възраженията на Франция и Германия, че е необходима още подготовка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване