06/07/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Румъния ще се стреми да влезе във валутния съюз до 4 години

Въпреки че някои страни от Централна Европа вече намекнаха, че ще отложат влизането си в еврозоната, Румъния обяви, че ще се придържа към целта да се присъедини към валутния съюз през 2015 година, написа „Файненшъл таймс”. По думите на румънския президент Траян Бъсеску по време на визитата му на Острова приемането на единната европейска валута е важно за запазване на трудно постигнатата фискална дисциплина. „2012 е година на избори, а тогава политиците стават изключително щедри“ с обществените средства. Въпреки това „хората ще трябва да плащат за тази щедрост след изборите”, обясни румънският държавен глава. „Придържането към 2015 година като цел за влизане в еврозоната ще въдвори нужната дисциплина”, добави още президентът и увери, че Румъния ще обмисли много внимателно дали е удачно да се присъедини към зоната през 2015 г., дори и да отговаря на критериите, заложени в договора от Маастрихт.
Припомняме, че Букурещ сключи през 2009 г. споразумение за заем в размер на 20 милиарда евро с МВФ, ЕС и Световната банка. То изтече в края на май и страната се договори за нов за 5 млрд. евро от фонда в съответствие с предпазно споразумение с институцията. Освен това само преди седмица стана ясно, че Евростат е изразил резерви по отношение на данните, предоставени от Букурещ за бюджетния дефицит, като става дума за резултатите на няколко държавни компании от 2007-2009 г. Румъния регистрира през 2010 г. бюджетен дефицит от 6,5% от БВП и предвижда да го свие до 4,4% през 2011 г. Той обаче не включва дълговете на големите държавни компании, които представляват около 5% от БВП според ръководителя на мисията на МВФ в Румъния Джефри Франкс.
Според Георге Гергина, отговорен представител на румънското министерство на финансите, като се вземат предвид дълговете на CFR и на „Термоелектрика“, дефицитът за 2010 г. би могъл да достигне 6,8% до 6,9% от БВП, но все пак ще остане под равнището, за което Букурещ е поел ангажимент към ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване