06/07/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

“Спасете ме от емиграция” - безработен ирландец издигна билборд

Асошиейтед прес

Безработният ирландец пред своя билборд. Снимка: АП/БТА

Десетки хиляди ирландци напускат родината си, изпаднала в огромна дългова криза, понеже не могат да си намерят работа. Но един 26-годишен огорчен ирландец на име Фейлим Мак Ун О’Мора отказа да емигрира и събра погледите на страната с оригинален пи ар трик, който хвърля светлина върху неговото тежко положение.

“СПАСЕТЕ МЕ ОТ ЕМИГРАЦИЯ” - пише на билборда на Мак Ун О’Мора в центъра на Дъблин. Билбордът се превърна в централна тема на нова кампания в социалните мрежи, която дава гласност на неговото десетмесечно търсене на работа и желанието му да остане в Ирландия. Усилието му струва около 2000 евро и му осигурява безценната възможност неговите способности в областта на маркетинга и сключване на сделки да бъдат забелязани от целия свят.

Само два дни след като се превърна в олицетворение на средностатистическия ирландец, наречен “безработния Пади”, Мак Ун О’Мора изглежда убеден в постигането на целта си да си намери добра работа, най-вероятно в Дъблин, до края на месеца. На фона на безкрайните телефонни обаждания и публикации от доброжелатели и даващи съвети хора във Фейсбук и Туитър завършилият търговия и маркетинг в Националния университет на Ирландия в Галуей облече миналата седмица най-хубавото си сако, за да отиде на първото от очакващите го десетки интервюта за работа в следващите няколко седмици. Той отказа да назове когото и да е от внезапно появилите се ухажващи го работодатели, но все пак призна, че се надява да бъде в положение, в което ще може да избира.

“Не можех и да си мечтая за успеха, който постигна моята кампания. Очаквах да получа най-много десет предложения, надявайки се някой наистина да ме покани на интервю за работа. А сега просто съм затрупан от предложения”, казва Мак Ун О’мора, преди да отиде на първото от интервютата. Мак Ун О’Мора се завръща в Ирландия през август 2010 г., изпълнен с оптимизъм, след като работи една година в Австралия като туристически агент и организатор на събития в хостел в Сидни. Той разполагал само с няколко хиляди евро, които бил заделил преди това, когато започва да си търси по традиционния начин работа в областта на маркетинга.

След повече от сто подадени молби за работа миналата година получава покана само за две интервюта, които завършват незадоволително - типичен случай в страна, където безработицата достигна 15 процента и която преживява най-голямата вълна от емиграция от 80-те години насам. Очаква се повече от 50 хиляди души, повечето от които около двадесетгодишни абсолвенти на университети точно като Мак Ун О’Мора, до края на годината да напуснат страната с население от 4,5 милиона души.

Но докато живее в дома на родителите си, разполагайки само със 188 евро на месец, огорчението на Мак Ун О’Мора се превръща във вдъхновение: щом не може да си намери работа в областта на маркетинга, защо пък да не направи своите маркетингови способности публично достояние, за да си намери работа. “Чувствах, че ми трябва билборд, за да запозная хората с моята кауза. След това реших да привлека интерес чрез силата на социалните мрежи, затова бързо си направих страници във Фейсбук и Туитър и започнах да си пиша с приятелите ми и да публикувам веднага”, казва Мак Ун О’Мора.

В началото на април той се заловил за работа. Купил си сток снимки от индонезийска компания, убеждава специалисти по графичен дизайн и фотографи на свободна практика да му помогнат с идеи, а след това се спазарява с една от големите рекламни агенции да използва нейно място за билборд. Резултатът е рекламен символ на изпадането на Ирландия от Келтски тигър в страна на ръба на фалита. На билборда е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване