06/08/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Какви опасности дебнат еврото?

в. Ле-з-еко

Европа преживява конституционална криза: изглежда никой не е в състояние да наложи решението за държавните дългове на страните от периферията. Трудно е да си представим как еврото ще може да оцелее още дълго без решителна крачка към бюджетен съюз.

Европа преживява институционална криза. Изглежда никой не е в състояние да наложи разумно решение на дълговата криза в страните от периферията й. Вместо да преструктурират очевидно нетърпимото бреме на дълга на Португалия, Ирландия и Гърция (така наречените страни PIG), ръководните политици искат да създадат спасителни планове, чиито суми все повече нарастват при условия за отпускане на финансирането, които пък стават все по-малко реалистични. И за жалост те пристъпват към действие.

Засега проблемът все още е управляем в икономически план. Растежът на еврозоната е напълно удовлетворителен, страните PIG представляват едва 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната. Само че, искайки твърдо и непоколебимо да вярват, че тези държави са изправени пред криза на ликвидност, а не пред проблем на платежоспособност, ръководителите на еврозоната поставят в опасност цялата система.

Страни от първостепенно икономическо значение като Испания и Италия имат огромен проблем с дълга, най-вече заради анемичния им растеж и очевидната липса на конкурентоспособност. Последното нещо, от което те се нуждаят, е да се стигне до заключението, че несъществуващият на теория “transfert union” (съюз, в който част от богатствата се прехвърля от една страна към друга според потребностите) вече е изграден, а реформите и икономическото преструктуриране могат да почакат.

Ръководителите от ЕС заявяват на висок глас, че евентуално прибързано преструктуриране на дълга на една от страните членки би било катастрофално. Със сигурност преструктурирането на гръцкия дълг би имало заразителен ефект и не би било извършено успешно, освен ако Германия не изгради постоянна и надеждна защита около държавния дълг на Испания и Италия. Именно с реалистично решение от такъв характер би могло се изгради истински интегрирана валутна зона. Защо европейските ръководители отбягват това междинно решение?

Може би защото мислят, че нямат необходимите управленски механизми, за да вземат трудните решения, които правят едни печелещи, а други губещи.

Институциите на ЕС са слаби, без координация помежду си и разполагат само с бюджет, който е с 2% под БВП на еврозоната. Между другото всяко решение, колкото и малко смело да е, се нуждае от единодушно одобрение. Става малко като “един за всички и всички за един”, независимо какъв е мащабът, равнището на задлъжняване и надеждността на дадена страна. Безполезно е да се мисли за план “Бе”, ако няма власт и възможност за изпълнението му.

Дали Европа би имала шанс? Има ли и най-малка възможност тя да изкачи планината от дългове, да преодолее засечките във функционирането си и съмненията, които подкопават устоите й? Въпреки тези въпросителни всичко все още е възможно. Европа би имала шанс през идните години, ако растежът превиши прогнозите, банковите баланси укрепнат, а германските данъкоплатци проявят по-голяма готовност да бръкнат в портфейлите си. Страните от периферията биха могли да имат достатъчен растеж, за да могат да изпълнят ангажиментите си по плановете за строги икономии.

Сегашната стратегия вероятно ще се провали и ще доведе до преструктуриране, което ще се прави хаотично. Защо гръцкият народ (за да не споменаваме ирландския народ и португалския народ) би трябвало да приеме години на строги ограничения и слаб растеж, за да подкрепи френската и германската банкова система, ако не получи значителни ангажименти, дадени “под масата”, за да го направят?

Джеръми Бълоу, професор от Стандфорд, и аз самият показахме в нашето изследване на суверенния дълг от 80-те години, че рядко една страна може да бъде накарана да направи нетни плащания (дължимото минус новите заеми) по сума, превишаваща (дълга - бел. ред.) с няколко процента и ...

Публикувана на 06/08/11 21:35 http://e-vestnik.bg/11937/kakvi-opasnosti-debnat-evroto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване