06/08/11 15:59
(http://www.klassa.bg/)

НАСА наблюдава необичайно слънчево изригване

Необичайно слънчево изригване бе наблюдавано от космическата обсерватория на НАСА, съобщи вчера АФП. Толкова силно изригване на Слънцето не е имало от 2006 г.
„На 7 юни бе наблюдавано слънчево изригване от категория М2 (със средна сила) със значително изхвърляне на коронарна маса. Огромен кълбовиден облак от частици се издигна нагоре и след това се спусна надолу и закри почти половината от слънчевата повърхност“, съобщиха от Обсерваторията за слънчева динамика на американската космическа агенция. Изригването е достигнало максимална мощност във вторник сутринта българско време. Тъй като то не е било насочено директно към Земята, ефектът му вероятно ще е сравнително малък, обясниха от НАСА. От националната метеорологична служба на САЩ очакваха изригването да предизвика лека до средна геомагнитна буря, която да започне около 21 часа българско време вчера. Тя може да причини проблеми в електропреносните мрежи, GPS системите и други устройства. Възможно е да се наложи също промяна на маршрутите на някои полети над полярните региони.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване