06/08/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

С Яна около света - 30 години по-късно

Юлия и Дончо на борда на яхтата. Снимка: личен архив

Изминаха трийсет години от плаването, за което се разказва в тази книга. На 14 юни 1981 година акостирахме в Созопол. За 777 дни обиколихме света на борда на яхтата „Тивия” – прекосихме океани и морета, страни и острови. Мама, татко и аз. В главата ми е каша от спомени: два рождени дни, делфини, акули, китове и летящи рибки, зебри и коали, пристанища и морета, вятър, бури, уроци и даже скука. Нищо не е избледняло, най-вече заради книгата, която държите в ръцете си. Първото издание е изчерпано и с издателство „Колибри” решихме да я преиздадем. Тази книга е третата от поредицата за експедиция „Планктон” за приключенията на мама и татко по море и суша. Тя е и най-забавната – защото участвам и аз.

Аз – „малката“ Яна, съм вече на трийсет и седем. Заедно сме с Джовани и имаме прекрасен син, Виктор, на десет години. Татко е на седемдесет и две и е невероятно добре. Мама ни напусна преди десет години от рак. Липсва ни. На мен болезнено. Тя щеше по-добре от мен да напише този текст. Бива я много. Ще се убедите сами.

Юлия Гурковска – Джу

Мама ни напусна през 2001 г. след няколкогодишна битка с рака… Всичко започна в Будапеща. Джу направи криза и я оперираха по спешност. Оказа се тумор с метастази в черния дроб. Лекарите обявиха, че й остават само няколко месеца. Не повярвахме. След дълга химиотерапия и две чернодробни операции, тя издържа 4 години и половина. Това време беше изключително важно за мен – успях да завърша, пораснах малко, появи се Виктор… Мама сигурно се е уморила да се бори, но не го показа. Минахме с усмивка през болестта. Дори с перука, заради химиотерапията, мама продължи да се катери по разни нейни пътеки из Витоша, карахме ски, летувахме на море, танцувахме, ходехме на работа…

Юлия Гурковска - Джу. Снимка: личен архив

Мама е силна жена. Наследила го е от баща си. Дядо Гурко е бил секретар на БЗНС “Никола Петков”, след 9 септември 1944 го арестуват и преживява 11 години в концлагер. На децата си е спестил разкази за ужасите там. Иначе, мама можеше да се превърне в озлобен и деформиран човек. Както тя казва, нямало е да премине ведро и с усмивка през собствения си живот, а да затъне в ужасите на неговия. С мълчанието си той е съхранил децата си. И мама успя да ни предпази от ужаса на рака, да не го превърне в драма. Прегърнати минахме през него и дори се… забавлявахме.

Времето е коварен съюзник… Седя си на скалата, вперила поглед в хоризонта, силя паметта и въображението си да изрисуват образа на мама. Плаши ме, че до болка познатите ми черти избледняват, остава остро чувство на загуба и спомени, обгърнати от прекрасната й златноруса коса. Страх ме е. Не искам да я забравя. Мечтая за времето, когато ще мога спокойно да говоря с нея, за нея. Ще разказвам на Виктор хиляди интересни и смешни случки, без да се обливам в сълзи и буца да ми пречи да говоря и се смея.

Откакто се помня, мама се интересува от политика. Много преди 89-та вкъщи се събираха критично настроени хора. Включи се в Русенския комитет и в първите граждански сдружения. От 1992 до 1996 беше началник на кабинета на д-р Желев. Подаде си оставката след загубата му на предварителните избори (благодарение на тази идея СДС успя да излъчи един кандидат и спечели президентските избори през 1996). Тя е ...

Публикувана на 06/08/11 21:50 http://e-vestnik.bg/11935/s-yana-okolo-sveta-30-godini-po-kasno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване