06/09/11 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Какво ли ни чака след холандската пробация?

Холандия за пореден път показа, че не ни смята за съвсем европейска държава. За да се присъединим към тази така мечтана Шенгенска зона, трябва не само да отговорим на техническите критерии, но да минем и срок на пробация, което не е правено за нито една сегашна членка.
Оказва се, че сме затворници в собствената си общност. Категоричният тон на холандския министър на имиграцията Герт Леерс, в който прозира убеждението му, че не сме за там, не може да не наведе на следния въпрос: “Ами защо ни приеха в ЕС, след като смятат, че не сме способни да си пазим границите и сме затънали в престъпност?” Този тон наистина е обиден, въпреки че не трябва да се подценяват и холандските опасения. Ако влезем в Шенген, ще имаме пълен достъп до шенгенската информационна система. Ако българските мафиоти, които неведнъж са показали колко ефективни са действията им, се доберат до тази система, последиците ще са за всяка страна членка.
Това е проблем, но той не е само на България и Румъния, а и на голяма част от 26-те страни, които са в Шенген. Ние и съседите ни сме представени като най-голямата заплаха за сигурността в общността, което не е съвсем справедливо, защото най-големият имиграционен поток от Северна Африка, който в момента е кошмарът на богатите европейски страни, не идва от България и Румъния. Интересно ще е, ако “престъпниците” България и Румъния издържат пробацията, на какво ли още ще бъдат подложени само и само да не бъдат приети?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване