06/09/11 08:24
(http://radiomilena.com/)

Община Поморие отново кандидатства по програма в сектора „Рибарство”

Общинският секретар Тони Митев обясни пред съветниците от къде и как се провали кандидатстването по безвъзвездната финансова помощ от ЕФР за сектор „Рибарство”.

Тони Митев: Междувременно бяха извършени всички процедури по регистрацията на местната инициативна рибарска група и документът беше внесен в ИАРА. Единственият документ, който не беше представен в агенцията , но беше допустимо да бъде представен в подходящ момент, това беше Удостоверението за вписване на  местната инициативна рибарска група в централния регистър към Министерството на правосъдието за юридическите лица с нестопанска цел  Заявлението за вписване на местната инициативна рибарска група в централния регистър към Министерството на правосъдието беше направено от председателя на местната инициативна рибарска група на 13.01.Срокът за вписване в регистъра е 14 дневен.Седмица след като беше депозирано заявленето за вписване, бяха поискани допълнителни документи, а именно – заверено копие от устава, като същото беше представено на 07.02. От дата 7-ми февруари до 21 март , централният регистър не вписа местната инициативна рибарска група Поморие. Вчера направих справка в електронния бюлетин на Министерството  на правосъдието и по-точно в централния регистър.До настоящия момент вписване нямаме. Доколкото съм запознат, рибарска група Царево, Созопол, Приморско имат същия проблем. Искам да кажа, че от Изпълнителната агенция на това основание рибарска група Поморие- Несебър не е призната.


Кандидатстване на Общинат Поморие за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от ЕФР за сектор рибарство – /дебати/

Петър Златанов: Уважаеми дами и господа общински съветници, има възможността Община Поморие да кандидатства  по безвъзвездна финансова помощ от ЕФР за сектор „Рибарство” , с приоритетна ос № 3.  Проектът имаше за цел реконструкция на рибарски пристанища, които могат да осигурят ефективно, безопасно и хигиенно оборудване на разтоварване на уловите, както и подобряване на условията чрез подобряване сигурността на пристанището и качеството на предлаганите на пристанището услуги. В това число и условията за разтоварване и съхраняване на уловите. Съгласно Националната стратегия за рибарство, в град Поморие е предвидено да има едно място за разтоварване на първи улов,  а за град Ахелой –там все още се водят разгооврите за закрита лодкостоянка.Тези мотиви  мотивират и предлагането на проектните решения. С оглед на изложеното и чл.21 от ЗМСМА ви предлагам да вземете следното решение:

 

1.Съгласно чл.21 ал.2  от ЗМСМА, Общински съвет Поморие дава съгласие Община Поморие да кандидатства  по безвъзвездна финансова помощ от ЕФР за сектор „Рибарство”  2007-2013 на РБ, финансирана от Европейския фонд за рибарство на Европейския съюз, Приоритетна ос № 3  и кандидатстване по мярка 3.3 Инвестиции за реконструкция  и модернизация на рибарски пристанища, кейове за разтоварване и покрити лодки със следния проект: Реконструкция  и модернизация на рибарско пристанище гр.Поморие, сектор 01, по смисъла на чл.5 т.1, раздел –обхват на дейности и разделни сектори под наредба 1/29 от 19.11.2009 за условията и реда за предоставяне на безвъзвездна финансова помощ по мярка 3.3

2.Общината да финансира дейност до възстановяване на средствата, необходими за изпълнението според изискванията на тази програма, като ида поеме всички необходими според сектор рибарство разходи, свързани с този проект.

3. Общински съвет Поморие дава съгласие за развитие на община Поморие и приема, че гореописаните дейности са приоритетни за развитието на Община Поморие

 

Янчо Славов: Благодаря. Колеги, моля за мнения по въпроса! Давайте становища по докладната

 

Хубавина Япаджиева:Комисиите по законност и общинска собственост дадоха принципно съгласие за приемане на докладната,но при условие, че бъдат уточнени параметрите на средствата, необходими за осигуряване от общината. Тъй като втора точка от проекта за решение е  възлагане на кмета при одобряване на проекта,  общината да финансира дейностите до възстановяване на средствата,необходими за изпълнението, според изискванията на оперативната програма, а няма информация – като средства какво трябва да осигури общината.И освен това, в тази връзка решението на комисиите е освен финансовите параметри на необходимите средства,които трябва да осигури общината, да се поиска информация от кмета как бяха изхарчени стоте хиляди лева, които дадохме за рибарската група съвместно с община Несебър.Тъй като от средствата за масова информация разбрахме, че проектът не бил одобрен, а парите били усвоени. И поради тази причина в комисиите като решение сме записали-първо, да бъде предоставена тази интформация и след това да бъде гласувана докладната

 

Янчо Славов:Има ли други становища  и мнения, колеги? Не виждам.  Имаме ли възможност, г-н кмете, днес да уточним тази информация?

 

Петър Златанов: Аз мисля че г-н Тони Митев, който е оторизиран да движи всички тези неща може да каже.

 

Янчо Славов: Имате ли готовност, г-н Митев? Заповядайте.

 

Тони Митев: Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа общински съветници, уважаеми гости, г-жо Япаджиева, средствата в размер на 30 000 лв., които са гласувани от Общински съвет Поморие са изразходвани точно, съгласно решенето на Общинския съвет, а именно:

Проведена е процедура по чл.2 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и е избран консултант, който да разработи местната стратегия за развиите на рибарската област и по –точно за местна инициативна рибарска група Поморие- Несебър.Стратегията беше изготвена, беше изготвен и екшън план за прилагането на самата стратегия  и в законоустановения срок документацията беше внесена  в Изпълнителната агенциа по рибарство и аквакултури в София, по-точно на 25.12. Междувременно бяха извършени всички процедури по регистрацията на местната инициативна рибарска група и документът беше внесен в ИАРА. Единственият документ, който не беше представен в агенцията , но беше допустимо да бъде представен в подходящ момент, това беше Удостоверението за вписване на  местната инициативна рибарска група в централния регистър към Министерството на правосъдието за юридическите лица с нестопанска цел  Заявлението за вписване на местната инициативна рибарска група в централния регистър към Министерството на правосъдието беше направено от председателя на местната инициативна рибарска група на 13.01.Срокът за вписване в регистъра е 14 дневен.Седмица след като беше депозирано заявленето за вписване, бяха поискани допълнителни документи, а именно – заверено копие от устава, като същото беше представено на 07.02. От дата 7-ми февруари до 21 март , централният регистър не вписа местната инициативна рибарска група Поморие. Вчера направих справка в електронния бюлетин на Министерството  на правосъдието и по-точно в централния регистър.До настоящия момент вписване нямаме. Доколкото съм запознат, рибарска група Царево, Созопол, Приморско имат същия проблем. Искам да кажа, че от Изпълнителната агенция на това основание рибарска група Поморие- Несебър не е призната. Т.е. средствата, които са гласувани от ОбС Поморие и Общински съвет Несебър са изразходвани стриктно, съгласно решенията на двата общински съвета, но една административна процедура лиши от възможност към настоящия момент рибарите да се възползват от европейските средства. Искам да кажа и нещо друго, че това не е нещо, което прекратява възможността на местната инициативна рибарска група да бъде призната още в рамките на тази година , както и възможността двете общини да си възстановят средствата на осонвание Наредба №15 на Изпълнителната агенция.Това е, което мога да кажа.

 

Милена Енева: За стратегията вие платихте 60 000 лева?

 

Тони Митев: Не 60 000, а 48 000 лева без ДДС и размерът на тези средства не са определени от двете общини. Тези средства са определени от самата Наредба като допустими.

 

Милена Енева Не беше ли логично първо да има такава група регистрирана и тогава да участва?

 

Тони Митев : Не. Тази наредба може да я погледнете  и ще установите какъв е редът. Категорично заявявам  и мога да подкрепя всяко свое твърдение с документ.В писмото от Изпълнителната агенция има една точка, която съдържа единствено информация по отношение на непредставянето на удостовеернието за  вписване в централния регистър. Други забележки към документацията и към рибарската група няма. И ще ви кажа и още нещо.Потърсихме помощта и на представители от Народното събрание на дата 21.03. Дори и тяхната помощ не беше достатъчна да бъде извършено това вписване. На 21 март изпратихме писмо до министъра на правосъдието, за да ни отговори защо местната   рибарска група Поморие-Несебър не  е вписана и срокът е изтърван четири пъти. Такъв отговор от министерството все още нямаме.На 23 март поискахме среща в приемния ден на министър Томислав Дончев.  Чакаме отговор да ни поканят на среща. Благодаря за вниманието.

 

Янчо Славов: Момент, момент Вторият въпрос- финансовите параметри на докладната?

 

Тони Митев: Тя е грантова схема, до 4 000 000 можем да кандидатстваме.

 

Янчо Славов: Финансовите параметри за участието на общината? Аз преди малко Ви

попитах дали имате готовност?

 

Тони Митев: Имам готовност да отговарям за 30 000 лева. Там съм участвал и съм подготвен да отговарям на всички въпроси.

 

Янчо Славов: Значи по този въпрос за финансовите параметри на докладната сега в момента нямате ? Това означава ли, че ние можем да гласуваме докладната или не?

 

Петър Златанов: Грантова схема е  до 4 000 000 евро, като са допустими мероприятия, по моя информация, до без навлизане в акваторията.Това е като информация. Проектът ще докаже какво може да се ползва, схемата е грантова.

 

Хубавина Япаджиева: Знаем,  че е 14 дневен срокът, от там нататък след като не  ви е  издаден в срок документът,  няма защо да ес прави допитване до министъра.Аз също се интересувах и искам да ви попитам нещо. Вярно ли е, че в местната рибарска група един от обектите е юридическо лице, което към момента, когато сте подали документите за регистрация , изобщо не е било регистрирано? Т.е. самото сдружение не е имало регистрация валидна, за да участва в местната група и да бъде регистрирано лицето.

 

Тони Митев : Не.

 

Хубавина Япаджиева: Защото моята информация  е такава.

 

Тони Митев:Кажете за кое лице става въпрос  и ще проверим информацията…Нямаме установен отказ за вписване. Вие не говорите с факти. Аз ви говоря с факти…

Нямаме нито отказ, нито удостоверение. Показах ви черно на бяло документи. Вие, ако имате документи ги поставете на масата.

 

 

Янчо Славов: Това, което каза г-н Митев е  интересен факт  и според мен, хубаво е документите да бъдат разгледани от комисията по законност.Съгласни ли сте? Г-н Митев, може ли да предоставите това,  което казахте, на Общинския съвет? Колеги, имате ли нещо друго да кажете? За мен случаят е изключително неприятен.За мен, не знам на другите как им звучи. Имате ли, колеги, нещо друго да кажете?

За регистрирано пристанвище

Хубавина Япаджиева: Аз не разбрах кои участват в тази група? И ако има такова сдружение, което не е  имало регистрация, редно е тези неща да се изяснят.Няма защо да спорим за нещо, което го има като документ.

 

Янчо Славов: На въпросите, които поставихте,  чухте отговорите. Съветниците са наясно със ситуацията.  Поискахме документите по казуса.Колеги, да гласуваме все пак докладната.Има ли други менния по въпроса?

 

Мустафа Ахмед :Уважаеми колеги, съмненията които се изказаха  сигурно имат основание и общинският съвет трябва да провери цялата фактология.Но тук става  въпрос за оперативна програма, по която общината трябва да участва  и сигурно ще е прецедент в този общински съвет, ако не се приеме тази докладна.Досега никога не сме били против община Поморие да участва по каквито и да е било програми.За тази докладна,  общинските съветници на ДПС ще гласуват също „ЗА”Не можем да стопираме община Поморие да участва по оперативни програми.

 

Илия Джингов: Като председател на комиисията по основни поминъци, бях ангажиран от голяма част от рибаритие по проблема. Исках да си замълча, но от предния мандат  е взето едно решение за един проект и най-вероятно има   регистрирано  такова пристанище.  И имаме оформени документи за приемане на план- в момента, където се намира комплекс „При американеца”-там да се завърти една  детелина, с която да се  реализира достъпът до евенутално и, дай боже, бъдещото мероприятие. Мога само да ви кажа, че поради факта тогава през март месец ,че бях ангажиран от огляма група от гражданите на град Поморие, лично аз направих запитване   и искане на среща в приемния ден на министъра по европейските въпроси г-н Томислав Дончев. Оттогава досега отговор няма.За вас лъжа, за мен истина, ще ви покажа електронното съобщение от вчера, в което аз съм задал конкретно въпросите, които искам да ми бъдат разяснени от кандидатстването на община Поморие в гореописания от мен казус на 23. Аз останах озадачен и може би това са фактите, които са следствие на случващото се през последните два дни. Директорът на Агенцията по аквакултури е уволнен. Не знам защо трябва да търсим проблема в община Поморие.Тук никого не защитавам или обвинявам или както искате така го възпиремайте. Това нещо за мен трябва да е даденост, когато почваме предизборни кампании, дано сега някои да не започват такава, но когато започваме, се сещаме за рибарските групи, за рибарите, за нашите прадеди, за основния поминък на град Поморие. И в тази връзка,  и аз ще подкрепя докладната , но ви казвам че според мен проблемът  е институционален, в който за съжеление бюрокрацията спъва работата някой път и на най-добрите намерения. Благодаря ви.

 

Янчо Славов подложи на гласуване на докладната и  общинските съветници я приеха.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/09/11 08:24 http://radiomilena.com/news/?p=12788
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване