06/10/11 13:06
(http://radiomilena.com/)

ДПС: Вотът на недоверие е към Борисов, а не към конкретни министри

Българското правителство с министър-председател Бойко Борисов показа тотална неспособност за справяне с кризата. Провалът или дори липсата на антикризисна политика и адекватни мерки на кабинета води до икономически застой, влошено усвояване на еврофондовете, спрени реформи във всички сфери. Това се казва в позиция на ДПС, в която от партията обясняват своите мотиви за искане на вот на недоверие на кабинета.


„Премиерът трябва да поеме лична отговорност за всичко, което се случва в България, защото това произтича пряко от въведеното еднолично командно управление. Вотът не е към конкретните министри – той е към министър-председателя Бойко Борисов”, посочват в заключение от ДПС.

Тежката социална цена на този провал при отсъствие на антикризисни мерки се плаща от българските граждани – висока безработица и инфлация, трайно обедняване, влошено качество на живот. В същото време европейските икономики с няколко изключения, след адекватни антикризисни политики на своите правителства, още от началото на 2010 година показват трайна тенденция на излизане от кризата и постигат предкризисните равнища на своите икономики, посочват от ДПС.
За 2010 г. Германия отбелязва 3,6% ръст, Полша – 3,8%, Естония – 3,1% (при спад през 2009 г. с цели 13,9%), а общият ръст за Европейския съюз е близо 2%. На този фон България продължава трайно да изостава и да влошава позициите си спрямо другите членки на ЕС. За всички вече е ясно, че това е отговорност на българското правителство, което не може да оправдава политическото си безсилие и некомпетентност със световната икономическа криза, категорични са от партията.

От там посочват, че за вота на недоверие има и актуален „външен“ повод – негативните оценки и препоръките на ЕК към правителствените програми за бюджетна стабилност и реформи и отчетливите външни сигнали за променено отношение към личността и дейността на премиера на страната, които не могат да бъдат премълчани или пренебрегнати.

Отсъствието или спирането на започнали реформи, както и опитите за реформи чрез импровизации, замяната на принципа на ефективност на управлението с ефектност създадоха атмосфера на несигурност и недоверие, което отблъсква инвеститорите. Икономическата политика на правителството е непредсказуема, хаотична, противоречива. В условията на криза, вместо да излъчва предвидимост, сигурност и стабилност, то прави точно обратното – абдикира от своите отговорности по социалната защита на хората.

Особено тревожни са изнесените и в медиите сигнали за връзката на управляващите с контрабандата и с организираната престъпност, се казва още в документа. Расте сивата икономика. Политическият резултат е свързан с провала за Шенген. Икономическият провал води до проблеми в изпълнението в приходната част на републиканския бюджет и до безпрецедентна за последните 12 години актуализация на бюджета. Свидетели сме на източване на вече събрани приходи (чрез ДДС и режисирани обществени поръчки, чрез фиктивен износ и др.).

Правителството нескрито поощрява монополите и съзнателно смазва малкия и среден бизнес във всички сфери. Широко рекламираните псевдомерки за стандартизация на практика са в интерес на монополите. Европейските средства също не стигат до малкия и среден бизнес – програмата „Джеръми“ не работи, европарите за прехвалените магистрали се усвояват само от големи икономически играчи.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/10/11 13:06 http://radiomilena.com/news/?p=12835
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване