06/10/11 10:53
(http://www.klassa.bg/)

Китайските предприемачи напускат Китай

Китайските богаташи, движени от чувството за несигурност, изнасят капиталите си от страната. Много от тях действително се готвят да се преместят да живеят другаде, отбелязват анализаторите на Forbes.

Според едно от последните проучвания, почти 60% от "идивидите с висока нетна стойност," които притежават повече от 10 милиона юана в инвестиционни активи или обмислят как да емигрират, използвайки инвестиционни програми, или вече са емигрирали. Изследването на Chinese Merchants Bank and Bain & Co, установява също, че 27% от бизнесмените, притежаващи повече от 100 милиона юана в инвестиционни активи вече са емигрирали, а 47% мислят за напускане на родината.

Неочакваната новина съвпада със съобщенията, че службата към Финансовият департамент на САЩ, която контролира нелегалните парични потоци, установи скок в скритите парични преводи от Китай от началото на миналото лято.

Почти всички средства, подкрепящи заявленията за емиграция са изнесени от Китай, в нарушение на строгите правила на Пекин. Страната е водещa в света по отношение на незаконните трансфери на средства, според Global Financial Integrity, организация с нестопанска цел. Прогнозата за обшата стойнст на изходящите парични потоци от Китай за периода 2000-2008 е зашеметяващите $ 2180.00 милиарда.

Потокът от "горещи пари", който напуска Китай достигна своя връх през последното тримесечие на 2008 година. По това време китайското правителство обяви своя план за стимулиране, с който се постави началото на нов етап в частичната повторна национализация на икономиката. Тогава премиерът Вен Джиабао започна да налива пари от бюджета в държавния сектор и държавните финансови институции и да отклонява кредити за спонсорираната от правителството инфраструктура. Около 95% от растежа на Китай през 2009 г. се дължеше на инвестициите, които идваха почти изцяло от държавата, в резултат на програмата за стимулиране. Процентът за 2010 г. няма да е по- различен.

Планът на Пекин обаче беше благоприятен за частните предприемачи, които, макар и изключени от много сектори на икономиката заради държавните предприятия, използваха възникналия балон на активи и придобиха още по-голямо богатство. Според проучването на Chinese Merchants-Bank amd Bain, броят на индивидите с „висока нетна стойност”, ще достигне 585,000 тази година, почти двойно повече от съответното число през 2008 година.

Не е изненадващо, че емиграцията на богаташите от Китай предизвика полемика. "Ние работихме усилено за развитието на икономиката през последните 30 години, а сега тези елитни членове на обществото напускат с по-голямата част от богатството", заяви икономическият анализатор Цонг Дажун, пред Global Times, вестника на Комунистическата партия. "Загубата може да бъде дори по-голяма от всички чуждестранни инвестиции, които привлекохме. Това е все едно по време на прибиране на реколтата да открием, че всички плодове са отишли в чуждата кошница." Цонг не би трябвало да се учудва. От 2008 г насам Пекин преследва частните предприемачи и ги малтретира, дори повече от нормално очакваното, така че е естествено, че те се опитват да се предпазят от грабителската държава.

Ситуацията изглежда ще се влошава, ако Кси Жинпинг заеме поста Генерален секретар на партията в края на следващата година, което почти всички очакват. Кси несъмнено ще раздаде политически постове на хората от своето обкръжение.

Неговите приближени, наследници на бившите лидери на Народната република, със сигурност ще използват новото си политическо влияние за консолидиране на участието си в икономиката. Това означава между другото, че собствениците на местните частни предприятия, ще имат още по-малко възможности, отколкото днес.

"Можем само да се надяваме, че богатите хора ще останат, водени от патриотизм", казва Ксиа Ксуелуан от Пекинския университет. Патриотизмът в наши дни, може да се окаже единственотото нещо, задържащо китайските предприемачи в страната.

Както изглежда, патриотизмът няма да е достатъчен. Богаташите на страната си уреждат шопинг турове за недвижими имоти в САЩ и ако още не са напуснли вече са изпратили семействата си в чужбина. През последните пет години, се установявя 73% увеличение на китайските инвестиционни имигранти в Съединените щати. Държави, като Канада, са повишили два пъти минималните си изисквания за инвестиции от инвестиционни имигранти, което се дължи на огромния приток китайски пари в брой.

Китайски пари до голяма степен допринесоха за третата вълна на изкупуване на имоти във Ванкувър от азиатци. В "безпрецедентно" рязкото увеличаване на бизнеса на посредниците на надвижими имоти в този град през февруари, китайски купувачи разграбваха апартаменти, къщи, вили, като продажбите са се увеличили с 70%, спрямо предходния месец.

Докато чужденците наливат пари в Китай, местните предприемачи изнасят парите си. Коя група мислите, че знае повече, за това което се случва?


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване