06/11/11 13:01
(http://radiomilena.com/)

Преглед на еврофинансирането по околна среда

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”/ОПОС/ проведе своето десето редовно заседание в „Спа хотел Хисар”, гр. Хисаря. В работата му взеха участие  представители на гражданско сдружение „Хармония” и неправителствени организации, работещи за добро управление по европейски стандарти. Заседанието беше открито от председателя на комитета – г-жа Ивелина Василева, зам.-министър на МОСВ.
Годишен доклад за напредъка през 2010 г. представи ръководителят на управляващия орган на ОПОС г-жа Малина Крумова. Обсъдени бяха мерки за укрепване на административния капацитет на бенефициентите и бяха демонстрирани добри практики – реализацията на проекти, финансирани със средства на ЕС – ПСОВ-Сопот и ПСОВ- Хисаря.
Разисквани бяха и  уставените през 2010 г. съпътстващи проблеми.
•    Забавена подготовка на проекти за кандидатстване по ОПОС. Бенефициентите срещат значителни затруднения с процедурите, свързани с издаване на разрешителни съгласно екологичното законодателство.
•    Отчуждителните процедури на имоти/терени частна собственост, необходими за изпълнение на инвестиционни проекти.  Проектите обхващат голяма площ и е необходимо отчуждаването на голям брой частни имоти.
•    Значителни нарушения при провеждането на процедури по Закона за обществените поръчки от страна на бенефициентите.
•    Осигуряването на финансови средства за проектите, за които съгласно Решение № 72/26.02.2010 г. на Ръководителя на УО се оттегля финансирането по ОПОС.
•    Осигуряването на собствения принос на общините за изпълнение на проектите.
•    Забавянето на картирането и оценката на благоприятния природозащитен статус забавя важни последващи проекти за кандидатстване по ОПОС, като разработването и одобрението на планове за управление за защитени зони от мрежата НАТУРА 2000.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/11/11 13:01 http://radiomilena.com/news/?p=12874
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване