06/12/11 21:11
(http://e-vestnik.bg/)

Агенцията по храните ни будалка за радиоактивните гъби, медиите нехаят

Откъде дойде цезият в Родопите?

Овчи крак. За съжаление това не е единствената гъба, която поема радиация и отрови от почвата. Снимка: Мъшрум експерт

Шефът на новата Агенция по безопасност на храните Йордан Войнов заяви пред медиите, че няма опасност радиоактивни гъби да се окажат на българския пазар. Изявлението беше по повод на това, че 1 тон български сушени гъби овчи крак са проверени случайно във Великобритания и се оказали със съдържание на цезий 10 пъти над нормите.

Моментално възниква въпрос – как тези радиоактивни гъби са попаднали на английския пазар , а нямало опасност да попаднат на българския?

Вярва ли някой на шефа на агенцията? Той плаши още повече с успокоителните си думи, че заловените във Великобритания гъби били брани в Родопите близо до уранови мини, а сега направили проверка на гъби, брани оттам и нямало нищо в тях. Това твърдение на Войнов говори, че той или нагло се опитва да заблуди обществото, или е некомпетентен за поста, който заема, или и двете.

Защо?

Най-напред урановите мини нямат нищо общо с цезия. Един шеф на агенция по храните не може да не знае това. Цезият се появява като продукт от ядрен разпад, от отработено ядрено гориво в АЕЦ и др. Да свържеш цезия с уранови мини е все едно да кажеш, че хлябът расте по дърветата.

А успокоението, че направили проверка на гъби от същия район и в тях нямало радиоактивност е също хвърляне на прах в очите. Гъбите овчи крак не са толкова популярни у нас, повече ги берат за износ, появяват се през август-септември. А в края на май и началото на юни, растат много малко гъби и от други видове, няма как да провериш гъби от същото място. Поначало у нас трудно може да се докаже кои партиди откъде са брани, поради немарливост и липса на стройна отчетност на българските фирми за гъби.

Така че изявлението на шефа на агенцията по храните е съзнателно заблуждаване. Най-напред, още на 6 май от Великобритания са направили запитване, в резултат на което българската Агенция по храните е извършила проверка (кой знае каква, ако се съди по твърденията на шефа й). Шефът на агенцията разпоредил в средата на май да се проверяват за радиоактивност гъбите от този вид, като се появят. А защо само тях? Те и другите гъби абсорбират цезий от почвата.

На 21 май агенцията съобщи, че ще прави проверки на радиоактивност на гъбите овчи крак, заради заловено количество във Великобритания с повишено съдържание на цезий. Никакви повече обяснения нямаше и никой не обърна внимание. Българските медии предадоха прессъобщението на агенцията накратко и без да му обърнат внимание. Заглавията по вестниците бяха “Гъбите във врачанско не са радиоактивни”, “Англичаните няма да светят от наши гъби” и др. подобни.

И едва когато английският вестник “Дейли Мейл” написа преди 3 дни, че 1 тон български сушени гъби са унищожени за наличие на цезий 10 пъти над нормата, че е направено предупреждение в цяла Европа за българските гъби, едва тогава българските медии се заинтересуваха и шефът на агенцията се яви лично да обяснява и да успокоява, че няма опасност от този вид да попаднат на българския пазар. Значи, английските медии изпълняват функцията и на българските – опазват и българите от безотговорните им производители и от агенцията, която трябва да ги контролира.

Как дъждовете след Чернобил замърсиха трайно България и Европа

Първоначално англичаните са решили, че замърсяването с цезий е след аварията във Фукушима.

АЕЦ в Чернобил, снимка от хеликоптер на реактора дни след аварията. ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване