06/12/11 15:53
(http://www.klassa.bg/)

В Сомалия бе убит един от най-издирваните от ФБР терористи

В Сомалия е бил убит един от най-издирваните терористи в списъка на ФБР, съобщи в събота Джон Бренан, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на борбата с тероризма. Фазул Абдула Мухамад е бил застрелян във вторник от войници на преходното сомалийско правителство в столицата Могадишу на контролен пункт, след като е отказал да спре с колата си на техните заповеди. Фазул Абдулах, роден на Коморските острови, е организатор на едни от най-кървавите атентати – тези срещу посолствата на САЩ в Найроби , Кения и в Дар-ес-Салам, Танзания на 7 август 1998 г. В тях загинаха 224 души, включително 12 американци, а няколко хиляди бяха ранени. За главата на терориста, считан за един от лидерите на „Ал Кайда“ в Африка, американското правителство бе обявило награда от 5 милиона долара.
Министърът на информацията на Сомалия Абдулкарим Джама съобщи, че в колата на убития е намерено оръжие, южноафрикански паспорт на името на Даниел Робинсън и 40 000 долара в брой. Сомалийските военни не са знаели във вторник кого застрелват, дори тялото е било погребано. Но след като са прегледали документите и сверили ДНК, те са наредили ексхумиране.
Американският държавен секретар Хилари Клинтън, която пристигна в Танзания в рамките на африканска обиколка, потвърди смъртта на терориста, като подчерта , че тя е голям удар върху „Ал Кайда“ и нейните крила в Източна Африка. „Това е справедлив край за един терорист, който причини смъртта на толкова невинни хора“, каза Клинтън.
Смята се, че Фазул Абдула е работил в сътрудничество с ислямистката групировка „Ал Шабаб“, която контролира по-голяма част от Южна Сомалия. В тази страни цари хаос от 1991 г. насам, когато бунтовнически лидери свалиха от власт диктатора Мохамед Сиад Баре, но след това започнаха война помежду си, отбелязва АП.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване