06/12/11 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Гаранционен фонд от 13 млн. лв. ще помага за санирането на жилищата

Гаранционен фонд от 13 млн. лв. ще бъде използван за подпомагане на санирането на жилищата, съобщи пред „Класа“ Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. По думите му те могат да се използват и като гарант към търговска банка, за кредити, които да осигурят необходимото съфинансиране.
Общо за саниране са предвидени 63 млн. лв., като 50 млн. лв. ще бъдат дадени директно като субсидия. Средствата се отпускат по Оперативна програма „Регионално развитие“. „Само за пилотни проекти за повишаване на енергийната ефективност субсидиите ще са от 50% от стойността им“, уточни Плевнелиев. За следващия период на програмата субсидиите, които ще бъдат отпускани за подпомагане, ще са около 35 на сто от нужните за проекта.
До края на месеца ще бъдат обявени критериите и правилата за кандидатстване. Плановете са фактическите дейности по първите 500 сгради да започнат през март следващата година.
Предвижда се до 45 дни да стартира процедурата по избор на консултант за въвеждането на тол система в страната. Средствата, които ще бъдат дадени за изпълнение на услугата, са между 2 и 2,5 млн. лв. Част от тази система ще бъдат и камерите, които се предвижда да бъдат инсталирани по магистрала „Тракия“. Според предварителните изчисления изграждането на такава система в България ще струва между 300 и 500 млн. евро.


Интервю с Росен Плевнелиев
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване