06/12/11 09:11
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган печели изборите, но с колко?

Очевидният фаворит на парламентарните избори в Турция е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган - нещо, в което никой, запознат с резултатите от социологическите изследвания напоследък, не се съмнява. Според анкетите подкрепата за партията на Ердоган, която управлява Турция от 2002 г., се движи около 40-50 процента, с което лесно може да се заключи, че ПСР ще сформира и следващия кабинет. Предусещайки победата, премиерът дори обяви преструктуриране на правителството преди няколко дни, което ще важи за новия кабинет на ПСР.

Политическият наблюдател Ялъм Ералп казва, че “тези избори са най-трудно предсказуеми”. Не заради това кой ще ги спечели обаче. Въпросът, който всички си задават, е каква ще бъде преднината на Ердоган на изборите утре, а отговорът би могъл да промени много неща.

На изборите през 2007 година Ердоган спечели 46,58 процента и 338 депутатски места. Сега въпросът е дали гласовете в подкрепа на ПСР ще са достатъчно, за да може партията да приеме самостоятелно и без да се налага свикване на референдум обещаната нова конституция. За да направи това, Ердоган се нуждае от мнозинство от две трети, а критичният праг е 330 депутати.

Мнението, че сегашната турска конституция, писана след последния военен преврат в Турция през 1980 г., трябва да бъде реформирана, споделят както мнозинството от турците, така и европейските лидери. Притесненията обаче са, че приемането на една самостоятелно реформирана от ПСР конституция ще обслужва само интересите на управляващата партия, която има ислямистки корени, и респективно авторитарния стил на Ердоган, който особено пролича през втория период на управлението му.

Но ако най-малко две партии още влязат в парламента, това би променило нещата - в такъв случай би могло да се предполага, че ПСР няма да получи мнозинството от две трети, което да постави цялата власт в ръцете й.

Въпросът “колко” занимава и чуждите наблюдатели. Западните и американските медии, които през 2007 година не криеха симпатиите си към Ердоган, сега безжалостно го удрят в земята. Сп. “Икономист” прикани турците да гласуват за опозиционната Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, за да “насърчат демокрацията”. Опасения във връзка с авторитарните тенденции на премиера изказаха и вестниците “Файненшъл таймс” и “Уолстрийт джърнъл”. Разбира се, Ердоган, с характерния си стил, не им остана длъжен.

Анализирайки външната политика на ПСР, Шуле Кут, ректор на университета Окан в Истанбул, заяви, че през втория мандат на правителството най-слабото звено е в посока на европейската интеграция. Тя казва, че освен факторът Меркел и Саркози (германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози), които подкрепят привилегировано партньорство на Турция с ЕС вместо пълноправно членство, редица погрешни действия на правителството на Ердоган също са допринесли за безизходицата в процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Според нея едно евентуално по-широко представяне на Народнорепубликанската партия в бъдеще ще “отпуши” европейската интеграция.

По отношение на другите акценти във външната политика на ПСР, която спечели висок рейтинг на премиера Ердоган, в частност политиката за Близкия изток и конкретно Израел, както и по кипърския въпрос и арменския въпрос, е малко вероятно да има промени. През следващия мандат на ПСР отношенията на Турция с Русия ще продължат да се развиват динамично, същият динамизъм вероятно ще се запази и и в развитието в отношенията със Западните Балкани, казва Кут.

Във вътрешен план своята критичност запазва кюрдският въпрос. Наблюдателите предполагат, че най-малко 30 кюрдски депутати ще влязат в новия парламент, което е почти една трета повече отколкото в предишния. Трудно е да се прогнозира обаче как ще се развият нещата, защото ПСР изостави проекта си за разрешаването на кюрдския въпрос.

Кюрдската кандидатка Лейла Зана, голямото име на кюрдската политика в Турция, която изтърпя десет години в затвора, защото ...

Публикувана на 06/12/11 09:11 http://e-vestnik.bg/11969/erdogan-pecheli-izborite-no-s-kolko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване