06/12/11 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Интермодалният транспорт трябва по-силно да се насърчава

Интермодалността е правилният път за развитие на европейския транспорт и трябва да се насърчава по-силно. Това е част от позицията на BUSINESSEUROPE – Конфедерация на европейския бизнес, чийто член е БСК. Организацията оповести своя отговор на „Бялата книга за транспорта”, която представлява „пътна карта” за единния европейски транспорт. Документът на Европейската комисия ще бъде последван от законодателни предложения през следващото десетилетие, както и от ключови инициативи през настоящия мандат.
BUSINESSEUROPE подкрепя целта на комисията през следващите 10 години да се създаде истински единен европейски транспортен район чрез премахване на всички остатъчни пречки между различните видове транспорт и националните системи. Бизнес организацията подкрепя общата цел на Бялата книга за постигане на устойчив транспорт и приветства позицията на ЕК, че "ограничаване на мобилността не е вариант". Въпреки това липсата на анализ на разходите и ползите при различните цели, определени за намаляване на емисиите на СО2 в транспорта, е от значение.
Най-големият бизнес съюз на Стария континент припомня, че в транспортния сектор са наети около 10 млн. европейски граждани, които произвеждат около 5% от общия БВП на ЕС.
В Бялата книга се предлага до 2050 г. в транспортния сектор емисиите парникови газове да бъдат намалени с 60% спрямо 1990 г. Според BUSINESSEUROPE по-нататъшното развитие на устойчив транспорт изисква интегриран и балансиран подход, който да отчита икономическите, екологичните и социалните аспекти. За целта е необходима смесица от инициативи, които да включват улесняване на навлизането на по-енергийно ефективни превозни средства и алтернативни горива, по-ефективно използване на транспортната инфраструктура, вкл. въвеждане на усъвършенствани системи за управление и информация, логистични и пазарни мерки, цялостно развитие на интегриран европейски жп транспорт, премахване на ограниченията пред морския транспорт, както и оптимизиране работата на комбинираните логистични вериги. Необходимо е да се създадат условия за ефективно взаимодействие на различните видове транспорт, като се гарантира, че всички те ще се разглеждат като взаимно допълващи се.
Ключов момент в Бялата книга е прекъсването на зависимостта на транспортната система от петрола, без да се правят компромиси с ефективността и мобилността. BUSINESSEUROPE подкрепя развитието на по-чисти алтернативи и на инвестициите в нови технологии в транспортния сектор и препоръчва част от бюджета на ЕС за иновации да бъде насочена приоритетно към енергийните и нисковъглеродните технологии, като за финансирането на такива проекти да се търси и партньорството на ЕИБ и ЕБВР.
Бизнес съюзът смята, че петролът ще продължи да играе ключова роля, като до 2030 г. той ще осигурява 30% от първичната енергия на ЕС и ще съставлява 80% от горивата за транспорт, дори при нискоемисионен сценарий.
Според BUSINESSEUROPE ЕК трябва да продължи да настоява страните - членки на ЕС, да прилагат железопътното законодателство, като са необходими и допълнителни усилия за отваряне на пазара на жп транспорта.

„Син пояс” в моретата и единно европейско небе

В сектора на морския транспорт се препоръчва по-бързо прилагане на вече договорените инициативи на ЕС и допълнителни усилия за създаване на конкуренция при пристанищните услуги. За да се увеличат превозите по море, трябва да се даде висок приоритет на ролята на пристанищата, вкл. чрез изграждане на нова инфраструктура. Важно е също да се намалят административните тежести в сферата на морския сектор, например при митническите режими. BUSINESSEUROPE подкрепя развитието на „Син пояс” в моретата около Европа за опростяване на формалностите за корабите, пътуващи между пристанищата на ЕС.
Организацията настоява за незабавно прилагане на Единното европейско небе, тъй като е от съществено значение укрепването на европейската координация на управление на въздушното пространство, за да се оптимизира въздушният трафик и да се гарантира безопасността на полетите.
Забраната за пътуване на товарни автомобили през уикенда в някои държави членки пречи на доброто функциониране на вътрешния пазар и води до задръствания по границите, смята BUSINESSEUROPE. Според организацията необходимо е също така да се приложат механизми за намаляване броя на празните курсове.

Замяната на автомобилния транспорт противоречи на пазарните принципи

Според BUSINESSEUROPE, предвидената в Бялата книга цел за замяна на 50% от автомобилния товарен транспорт с други видове транспорт до 2050 г. противоречи на пазарните принципи за търсене и предлагане и е в противоречие с идеята за създаване на истински вътрешен транспортен пазар. Тази цел не взема предвид географските особености на отделните региони и видовете превозвани продукти. Компаниите избират своите логистични методи и следва да се гарантира свободата на този избор. Прехвърлянето на товари от един вид транспорт на друг да не е принудително и да не ограничава свободния пазар, защото това може да доведе до значителни загуби и да изложи на опасност конкурентоспособността на европейските предприятия, смятат в бизнес организацията.
BUSINESSEUROPE приветства целта на ЕК за създаване до 2020 г. на рамка за европейска мултимодална транспортна информационна система за управление и разплащания. Качествената транспортна инфраструктура, насърчаваща интермодалните връзки между всички видове транспорт, е основен елемент на европейската конкурентоспособност и има ключова роля за постигането на стратегията „ЕС 2020”. Затова създаването на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) логично се тълкува като обект с най-високо стратегическо и икономическо значение в Европа. Необходимо е при проектирането на мрежата да се гарантират взаимовръзките между главните европейски пристанища и летища и другите мрежи. В този смисъл BUSINESSEUROPE смята, че целта на ЕК за постигане на по-добри връзки до 2050 г. трябва да бъде променена, защото това трябва да е „абсолютен приоритет”. До момента са осъществени едва 5 от 30 проекта в рамките на TEN-T.
В Бялата книга се посочва, че изпълнението на TEN-T изисква около EUR 550 млрд. до 2020 г., по-голямата част от които трябва да се осигурят от националните правителства. В момента ЕК проучва готовността на частния сектор да участва с инвестиции в TEN-T и търси механизми да направи тези инвестиции по-привлекателни за бизнеса. Според BUSINESSEUROPE частните инвестиции трябва да допълват публичните, а не да ги заменят. Пример за финансов механизъм е публично-частното партньорство, при което да е ясен общественият ангажимент – и на ЕС, и на националните правителства.
Когато става дума за финансиране, то трябва да се съсредоточи върху трансграничните отсечки. При това, необходими са справедливи, прозрачни и ефективни критерии, по които да бъдат идентифицирани и разработени проектите. Необходимо е да има обща европейска рамка за финансиране и координиране на наличните средства на ЕС за транспорт, така че по-ефективно да се обединят европейските, националните и частните средства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване