06/12/11 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Стенли Фишер влиза в битката за стола на Строс-Кан

Управителят на централната банка на Израел Стенли Фишер официално влезе в битката за шефското място в Международния валутен фонд. Той сам обяви кандидатурата си с официално съобщение от централната банка на Израел, разпространено до медиите в събота вечерта. В него Фишер посочва, че е взел решението след дълго колебание и е информирал премиера Бенямин Нетаняху и финансовия министър Ювал Стейниц за кандидатурата си. Припомняме, че досегашният директор на институцията - французинът Доминик Строс-Кан, подаде оставка, след като бе арестуван по обвинения в опит за изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк. Фишер бе вицепрезидент на фонда в периода 1994-2001 г. и е изключително уважаван икономист, което го превръща в сериозна конкуренция на сочената за фаворит - френския финансов министър Кристин Лагард. Той стана известен в края на 90-те години, когато изигра ключова роля в разрешаването на финансовата криза, предизвикана от краха на валутните курсове на азиатските държави.
Фишер обаче е на 67 години - с две години над максималната възраст, определена от вътрешните правила за кандидати за директор на МВФ. А според "Уолстрийт джърнъл" ще получи трудно одобрението на арабските държави, както и на голяма част от развиващите се икономики. Лагард се радва на широка подкрепа в Европа и САЩ, които държат по около една трета от гласовете в МВФ.
От друга страна, Фишер ще се наблегне в кампанията си на седемте години, прекарани като втория човек в МВФ, и на натрупания опит на тази позиция. Икономистът е добре познат като цяло в администрацията на финансовата институция, има американско гражданство и може да се приеме за компромисен вариант за шеф на фонда.
Освен Лагард и Фишер в надпреварата остава и управителят на централната банка в Мексико Агустин Карстенс. От битката се оттеглиха в последния момент шефът на централната банка на Казахстан Григорий Марченко и министърът на планирането в Република Южна Африка Тревър Мануел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване