06/12/11 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Ще има ръст на туристите, но очакванията са преувеличени

Проблемите в Египет и Тунис едва ли ще привлекат много туристи в България. Те ще предпочетат Турция, която дава облекчени визи и има добра инфраструктура, смята Веселин Налбантов, собственик на хотел „Колизеум“ в Слънчев бряг. Ръстът на чужденците ще бъде около 15%, обясни Деница Колева, представител на „Томас Кук“ за България. Ще има ръст на туристите, но прекомерните очаквания са преувеличени, съобщиха за „Класа“ хотелиери.
Основният ръст ще е от английския и немския пазар, като най-голям е делът на германските туристи. За Великобритания обаче увеличението ще е най-сериозно – около 50 на сто. Германският пазар отново ще излезе на плюс. Ще има увеличение на посетителите от Чехия, Полша, Унгария. Очакванията са гостите от Русия да отбележат голям ръст, който ще достигне 30 на сто.
Българите също ще предпочетат да пътуват до Турция или Гърция, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. В Слънчев бряг също се очакват повече българи, отколкото през миналата година. Правило е, че най-добрите места за туризъм са там, където почива местното население, коментира Налбантов. Въпросът е, че с липсата на добро обслужване и инфраструктура гоним дори собствените си туристи, поясниха хотелиери.
Тенденцията от миналата година за засилване на интереса на българите към родните курорти се запазва и тази, обясни Василка Панковска, мениджър „Продажби“ в „Алма тур“, член на Българската асоциация на туристическите агенции, цитирана от агенция „Фокус“.
Те търсят по-ниски цени, а у нас има голям избор във всички ценови категории, смята тя.
За Гърция интересът също се увеличава спрямо миналата година. Традиционно българите ще почиват и в Турция, но натоварването на хотелите, особено в Анталия, е много голямо, поради което едва ли ще има значителен ръст, поясни Панковска. Към Испания също има интерес. Българският пазар остава трудно прогнозируем, защото голяма част още не резервира почивката у нас чрез туристическа агенция и не планира месеци предварително, както правят чуждите пазари. Затова туристически агенции и хотелиери все още не бързат да правят прогнози за предстоящото лято.
Цените едва ли ще паднат, защото тази година България е сравнително търсена дестинация и се очакват повече чуждестранни туристи, коментират от бизнеса.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване