06/14/11 19:09
(http://www.klassa.bg/)

Всеки четвърти работодател у нас ще наема служители

Всеки четвърти работодател планира да увеличи работната си сила, а едва всеки десети предвижда съкращения. Това сочи проучване на „Менпауър“ за заетостта. Според данните плановете на компаниите за наемане на служители през третото тримесечие като цяло остават стабилни в сравнение с второто тримесечие на 2011 г. Обнадеждаващ е фактът, че през първото тримесечие едва 19% от работодателите предвиждаха нови работни места, през второто тримесечие те се увеличиха до 25%.
Най-много възможности за заетост през следващото тримесечие ще бъдат предложени от публичния и социалния сектор и сектора на ресторантьорството и хотелиерството. Всеки трети (36%) от директорите в публичния и социалния сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и други, планират да наемат служители през следващите три месеца, а само 7% планират намаление на работната сила. Търсещите работа в Пловдивския регион ще могат да се възползват най-много от плановете на работодателите за наемане на служители. Близо трима на всеки 10 работодатели там планират да увеличат работната си сила през периода юли-септември.
Според прогнозите броят на служителите ще се увеличава със стабилен темп и в регионите на София и Варна, където нетният обзор (от процента от работодатели, които очакват увеличение на общата заетост, се изважда процентът работодатели, които очакват намаление) на заетостта е +15%, както и в региона на Русе, който очаква значителен темп на наемане на служители от +14%.
Шефовете на фирми от Бургаския регион обаче имат скромни намерения за увеличение на заетостта от +3%, сочат още данните на „Менпауър“.
„Две последователни тримесечия на положителни индикатори за наемане на служители в различни сектори, включително строителство и минно дело, предполагат, че може би достигаме повратна точка и изплуваме от една предизвикателна за търсещите работа среда на заетостта”, коментира данните Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър“ България, Сърбия и Хърватия. „Много държави вече продължиха напред и заявиха официално, че са излезли от кризата. Ако България иска да е част от това възстановяване, изключително важно е временната заетост, която осигурява както създаване на нови работни места, така и бизнес растеж, да бъде приета с отворени обятия от бизнеса и правителството”, препоръча експертът.
Прогнозите за наемане на служители остават смесени в региона на Европа, Близкия изток и Африка, като 17 държави от всички 21 страни, включени в изследването, очакват положителни дейности, свързани с наемането на служители. Подобно на миналото тримесечие най-силните планове сред източноевропейските държави са отчетени в Турция, Румъния, България и Полша, а най-слабите – в Испания, Гърция и Италия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване