06/14/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Здравният и социалният министър не се разбраха за потребителската такса

Хората, за които таксата за посещение на лекар е голямо бреме, трябва да се компенсират от Министерството на труда и социалната политика. Това заяви вчера в парламента здравният министър д-р Стефан Константинов, който присъства на 51-вата национална конференция по трансфузионна хематология. По този начин той отхвърли идеята на социалния министър Тотю Младенов, който поиска потребителската такса да остане 2,40 лева, ако бъде увеличена минималната работна заплата. Според Константинов таксата трябва да остане 1% от нея. От Българския лекарски съюз също изразиха категоричното си несъгласие с позицията на Младенов. Здравният министър обясни на конференцията, че до месец МЗ ще получи 550 хил. лева от европейските фондове за изграждането на Национална система по трансфузионна хематология. Чрез системата ще постъпва информация в реално време за дадената кръв от дарителите. По този начин ще се намали бракът на кръв и рискът от инфектирането й. „За да се намали количеството на бракуваната кръв в лечебните заведения заради изтекъл срок на годност, трябва да се въведат рестрикции за тях в тази насока“, коментира доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по хематолофия и трансфузиология. Той представи данни, според които 2,13% от дарената кръв през 2010 г. е бракувана.


160 хил. българи даряват кръв на година

Около 160 хил. души на година даряват кръв у нас, с която се спасяват множество човешки животи. Това обяви вчера в парламента здравният министър д-р Стефан Константинов, който присъства на 51-вата национална конференция по трансфузионна хематология. С форума бе отбелязан Международният ден на доброволния кръводарител. Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров обяви, че в последните години се наблюдава увеличение на младите хора, които даряват кръв. Той добави, че всеки ден около 600 души у нас се нуждаят от кръв и кръвни продукти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване