06/14/11 10:58
(http://radiomilena.com/)

Община Бургас финансира археологически разкопки на Минералните бани

За четвърта поредна година Община Бургас отделя средства от бюджета си за подпомагане на археологическите проучвания на древния град Акве Калиде – Термополис, съобщават от общината. През 2011-та те са 30 000 лв.

Археологическото лято на Минералните бани започна вчера. Ръководителят на разкопките Цоня Дражева съобщи, че тази година ще се работи основно по локализиране и разкриване на крепостната стена около Термополис.

Междувременно Министерство на културата определи границите на археологическия резерват при Минералните бани. Става въпрос за терен с размер 36 декара, където се намира древният град с прочутите терми, посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския кан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни.

Община Бургас желае да превърне това място в туристическа атракция. Паралелно с археологията, в района на Минерални бани започна изграждането на нов спортен басейн. Кметът Николов успя да се пребори и за прехвърляне на запустелите терени на здравното министерство в полза на Община Бургас. Там ще бъде развита база за спорт, балнеолечение и рекреационен туризъм.

Когато Община Бургас осигури първия транш за проучвания на Минералните бани през 2008 г., това бяха първите разкопки там от 30 години насам.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/14/11 10:58 http://radiomilena.com/news/?p=12987
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване