06/14/11 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Фамилният бизнес с 10% по-висок оборот от традиционните фирми

Фамилните компании отчитат с до 10% по-висок годишен оборот в сравнение с другите фирми в секторите си. Това сочат данни от проучване на Ernst&Young, представено от Питър Инглиш, лидер на Центъра за фамилен бизнес на Ernst&Young за Германия, Швейцария и Австрия. Той е бил специален гост на организираната от българското Сдружение на фамилния бизнес годишна среща на членовете на организацията. По думите му по-добрите резултати спрямо традиционните фирми се дължат на по-силната връзка с клиентите. Над 65% от фамилните компании разчитат на добрите отношения с клиентите си, за да се справят с конкуренцията. „Нашите проучвания сочат, че фамилните компании създават по-дългосрочни отношения с клиентите и партньорите си”, смята Инглиш. „Затова и повечето от тях считат за свое конкурентно предимство изгражданото доверие с години в клиентите. За да бъдат достатъчно силни на съвременния пазар обаче, семейните фирми акцентират и върху иновациите. Повече от 50% от мениджърите на такива компании съзнават необходимостта от непрестанно обновяване на бизнес практиките”, допълва експертът.
Според проучването на Ernst&Young фамилните компании представляват 38% от всички средно големи фирми в Европа. Най-голям е процентът, който те заемат в Германия, където 47% от всички средно големи компании са именно семейни. Такива са и 46% от италианските компании, 44% от испанските, 30% от френските, както и 26% от английските средно големи фирми. „През последните години в резултат на кризата и с първите реални случаи на прехвърляне на бизнес от първо на второ поколение ние си дадохме сметка, че основното ни конкурентно предимство е доверието. Фамилните компании са предпочитани като партньор от бизнеса и като работодател от служителите, защото в тяхното управление има прозрачност и лична отговорност”, пък посочил Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване