06/15/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът започва изграждане на е-правителството отначало

Започваме с европейски средства да градим начисто електронното правителство. Това заяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков на среща с представители на ИКТ бранша (ИКТ – информационни и комуникационни технологии – бел. ред.). Според експертни оценки до момента са изхарчени около 500 млн. лв., но няма нито една завършена докрай система за онлайн услуги. В момента повече от 2/3 от услугите на електронното правителство са в първоначален етап от развитието си. Единният портал egov.bg предоставя единствено информация, но не и възможността услугата да се извърши онлайн.
Вицепремиерът и министър на финансите, който отговаря за административната реформа, заяви още, че до този момент са изговорени много приказки, но нищо не се е свършило. Включително и от бившия министър на транспорта и информационните технологии Александър Цветков, което било и една от причините да му бъде поискана оставката. "По време на тройната коалиция имаше специално министерство на държавната администрация и административната реформа, което обаче е било толкова неефективно, че дори не е стигнало до възможността да използва евросредства. Това е донякъде добре, тъй като сега имаме шанс да започнем начисто, без да сме обременени от неефективното им усвояване", каза още Дянков. По думите на министъра европари не са харчени, но за сметка на това от бюджета са били харчени страшно много средства. "Харчени са излишни пари за програми, които просто не са били осъществявани или са били полуразработени и след това са били изоставяни.
И в двата случая обаче те не се използват", добави Дянков. Той съобщи, че сега се работи по два проекта, които ще са част от електронното правителство. Първият е за 18 млн. лв. и е за развитие на административното обслужване по електронен път, който ще позволи всички документи между държавната администрация и бизнеса, както и между самата държавна администрация да става онлайн, без да се изискват „хартиени документи, подписани и подпечатани от десетки чиновници“.
Вторият проект, който е бил одобрен миналата седмица, е за подобряване на административното обслужване на потребителите. Неговата стойност е 12 млн. лв., а срокът за изпълнение - краят на 2013 г. И двата проекта ще бъдат финансирани чрез ОПАК. „Хубаво е, където е имало огромни разхищения, да се върнем и да покажем как не бива да бъде. Но ние искаме да покажем, че не само ние критикуваме миналото, но и че нещо се случва“, каза още Дянков. Той назова и министрите, които са запалени по темата е-правителство – Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване